Víno a grilování

Léto je spojeno s grilováním. Upřímně, asi není lepší spojení přípravy jídla a trávení času s rodinou či přáteli. Nejen u přípravy jednotlivých pokrmů, ale především u jejich konzumace je důležité i to, co pijeme. Pokud zvolíte víno, je dobré vědět, která vína se hodí k jakému jídlu. Obecně jsou u grilování lepší vína, která nás osvěží, a to z toho důvodu, že se většinou griluje v horkém počasí.

Nejčastěji se griluje maso, zelenina a sýry. Nicméně na grilu se dají připravovat i dezerty, například grilované banány či grilovaný ananas. Co se týče grilovaného masa, je důležité dopředu si uvědomit, jaké maso budete připravovat. Pokud zvolíte mořské plody, rybu či bílé maso, jako je kuřecí či krůtí, hodí se suché nebo polosuché víno, bílé či růžové. S mořskými plody si také velmi rozumí i víno šumivé či perlivé. Naopak, pokud se rozhodnete grilovat hovězí steaky, vepřové steaky či burgery, ideální volbou je víno červené, které má plnou ovocnou chuť.

S grilovanou zeleninou se pak snoubí bílé či růžové víno jemné chuti. Samotná zelenina totiž nebývá chuťově až tolik výrazná a plné červené či bílé víno by mohlo zapůsobit tak, že bychom chuť zeleniny skoro necítili. U sýrů je pak důležité, o jaký typ se jedná. Pokud grilujeme sýry s plísní či je jejich chuť výrazná, vhodným vínem jsou opět vína červená, která mají výraznější nádech a mají ovocné tóny. Naopak, pokud vyberete sýr s jemnou chutí, platí totéž co u zeleniny. No a co se týče dezertů z grilu, tam je vhodné zvolit sladší vína, popřípadě i portská či fortifikovaná. Pokud se jedná o ovoce, opět bych volila spíše víno bílé, a pokud by ve sladkém pokrmu hrála roli čokoláda či čokoládový hutný krém, nalévala bych víno červené.

Víno se hodí nejen na pití, ale také na různé marinády. Pokud jste příznivcem takovýchto marinád, pak platí ty samé kombinace jako pro snoubení vína s jednotlivými pokrmy. Ideální je i nabídnout stejné víno, které je použito v marinádě daného jídla. V každém případě si pamatujte, že k chuťově výrazným a kořeněným pokrmům je dobré volit také výraznější vína a naopak k jemným jídlům volte vína lehká, a ne tolik výrazná.

Nezapomeňte také na správnou teplotu vína, která ovlivňuje i jeho chuť. Bílá a růžová vína by měla mít 10–13 stupňů, šumivá 6–8 a červená vína 18–20 stupňů. Před grilováním tedy nezapomeňte dát včas víno do lednice. Informace o snoubení vína s jídlem a o tom, jak se jednotlivé chutě ovlivňují, se můžete dočíst i zde, kde je to krásně a srozumitelně popsáno.


Kateřina Jašková http://www.milujisvujzivot.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína