Video: Müller Thurgau

Jaká odrůda se vám jako první vybaví, když se řekne bílé víno? U mnohých to bude právě Müller Thurgau nebo také lidově milerka.

Tato naše druhá nejpěstovanější odrůda vznikla na konci 19. století křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Název nese po profesoru Hermannu Müllerovi ze švýcarského kantonu Thurgau a právě spojení těchto dvou jmen dalo poetické a krásné Müller Thurgau. Milerka není příliš náročná na oblast pěstování a v České republice se jí velmi daří. Pěstuje se na více než 1600 ha a přestože ji najdeme skoro všude, jsou i oblasti, kde opravdu vyniká. Za vyzkoušení určitě stojí z Valticka, Lednicka, Mikulovska, Znojemska, nebo z české oblasti Mělnicka a Žernosecka.

Barva Müller Thurgau obvykle bývá méně výrazná, zelenkavě žlutá s jiskrnými odlesky. Vůně vína je aromatická, kořenitá, lehce ovocná s příjemnými tóny.

Chuť je svěží, lehká, šťavnatá. Ideální je k lehkým salátům a pečeným rybám. Jen tak k ní můžete přikousnout tvrdé a polotvrdé sýry nebo čerstvé tvarohové sýry.

Müller Thurgau je také hlavní odrůdou pro výrobu Svatomartinských vín.

Takže na zdraví a dobrou chuť, tentokrát se sklenicí moravského nebo českého vína odrůdy Müller Thurgau!

Zde najdete videomedailonky našich dalších významných odrůd

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína