Víno pro duši i zdraví

Jednou mi jedna moje starší klientka v bývalé práci doporučila, abych si každý večer dala skleničku vína. To už jsem byla těhotná, takže její rady jsem uposlechnout bohužel nemohla. Nicméně je pravda, že skleničku vína jsem si téměř každý večer před otěhotněním dopřávala. To, že si dáte jednu skleničku vína, z vás totiž rozhodně nedělá alkoholika. Ba naopak může právě tato jedna sklenička přispět k tomu, že se budete cítit fyzicky i psychicky lépe. Proč?

Začnu u naší duše. Každý z nás určitě zná den blbec. Ráno zaspíte, poté vám ujede tramvaj, do práce přijdete pozdě, váš nadřízený je jako na potvoru zrovna dneska v práci včas, takže dostanete hned z rána kartáč a pak se to takhle táhne celý den. A jediné, co si vy přejete, je zalézt do postele a tohle všechno zaspat. Jenže takový den blbec nemusí vůbec skončit špatně. A může tomu pomoci právě pohárek vína. Alkohol, který je obsažen ve víně, má totiž povzbudivý účinek na nervový systém, tudíž i na naši psychiku a náladu. Dokáže nás zbavit stresu a únavy z náročného dne a navozuje pocit pohody a uvolnění.

Víno nám také pomáhá zlepšit náladu a pocity, neboť konzumace vína zvyšuje koncentraci serotoninu, což je takzvaný hormon dobré nálady. Při jeho nedostatku se pak můžeme cítit pod psa a nedostatek serotoninu může být způsoben špatnou výživou anebo také zimním obdobím, protože nám chybí sluneční světlo. Možná je vám teď právě jasné, proč se na podzim a v zimě cítíte unavení, ospalí a méně šťastní a aktivní, a naopak na jaře a v létě hýříte optimismem, energií a dobrou náladou. Když nám chybí hormon dobré nálady, může také velmi rychle začít docházet ke změnám nálady, konkrétně ke špatné náladě, depresi, úzkostem, podrážděnosti, ale také třeba k poruše spánku či přejídání se. 

Navíc je pití vína většinou spojeno s rituálem. Ať už je to posezení s přáteli, či jen s kamarádem, kamarádkou nebo vaší drahou polovičkou, nebo si vychutnáte svou skleničku sami. Vzhledem k tomu, že nás víno uvolní, dokážeme se i více rozpovídat o tom, co nás trápí, tudíž se někomu vypovídáme a hned nám je lépe. Jak se říká, nejlepší je se o své starosti či smutky podělit s někým blízkým a pak jsou poloviční. :-) U vína si také více kontrolujeme kvalitu moku, tudíž tím nepřímo ovlivňujeme pozitivní účinek na fyzické zdraví.

clanek 1 03

No a co se týče právě vlivu na tělesné zdraví, tak tam je toho o něco více. :-) Nejznámější informací je pak účinek na srdce a za to mohou fenoly, což jsou látky ve víně obsažené. Fenoly (nejznámější je pravděpodobně resveratrol) jsou známými antioxidanty, které působí protinádorově a snižují obsah cholesterolu v krvi, čímž pomáhají v boji proti kardiovaskulárním nemocem, především infarktu. Důkazem toho mohou být třeba Francouzi, neboť jejich kuchyně obsahuje velké množství tuků a přitom je u nich paradoxně úmrtnost na srdeční onemocnění jednou z nejnižších.

Víno napomáhá také trávení, a to díky tříslovinám, které obsahuje. Červené víno pak prý ničí bakterie v zažívacím ústrojí, takže nás chrání například před salmonelózou. Látky ve víně navíc snižují vznik rakoviny zažívacího traktu, obdobně je tomu u dalších druhů rakoviny – prsu, prostaty, plic, jater, střev nebo třeba kůže. Další nemocí, kterou víno pomáhá zmírnit, je prý zápal plic. Omezené množství vína také zvyšuje plodnost žen, zpomaluje stárnutí, snižuje rozvoj cukrovky či tvorbu křečových žil.

Víno obsahuje asi 600 složek, které působí na naše tělo. Velkou roli hraje poměr těchto složek, ale také třeba klimatické  a půdní podmínky. Pro naše zdraví je tak nejlepší pít víno, které je produkováno za stejných klimatických podmínek, tudíž víno moravské či české. Je také vcelku jedno, zda pijete bílé či červené. Červené sice obsahuje větší množství resveratrolu díky slupkám, zato bílé působí více proti infarktu. Nejlepší je podle mě tedy vína střídat. :-)

Tato fakta o víně jsou vcelku pozitivní, no ne? Nicméně možná více než u něčeho jiného platí u jakéhokoliv alkoholu, tedy i u vína, pít s mírou. Víno a alkohol je totiž obecně dobrý sluha, ale zlý pán. Při větším požití alkoholu mohou být totiž všechny pozitivní účinky naprosto opačné, mohou vést totiž k rozvoji deprese, rakovině či dalším nemocem. No a jaké je to doporučené denní množství, které má na naše zdraví nejlepší účinky? Pro muže jsou to 2–4 deci a u žen jsou to přesně 2 deci vína. :-)

V těhotenství se pak nedoporučuje pít alkohol, takže i víno, vůbec, ale podle mého názoru těhotným ženám ani plodu velmi občasná jedna deci neublíží. Sama nicméně pití vína nevyhledávám, ale pokud si můj manžel dá skleničku, tak od něj bez výčitek ochutnám, protože to je tak malé množství, že se opravdu nemusím bát. :-)

Kateřina Jašková http://www.milujisvujzivot.cz

clanek 1 02

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína