Na zámek vyrazilo šest tisíc lidí. Přilákal je Wimbledon

Padesátý ročník Valtických vinných trhů je minulostí. Titul šampiona je ve Bzenci.

Valtice – Urazila 260 kilometrů, aby si v klidu mohla sednout na zídku a vychutnat si jeden z mnoha nabízených vinných vzorků. Bára zených Čechová přijela z Prahy na akci, která v pátek a v sobotu slavila významné jubileum. Padesátý ročník.

Řeč je o Valtických vinných trzích, které se konaly v někdejší zámecké jízdárně a blízkém areálu. "Jsem ve Valticích už poosmé. Zamilovala jsem si to tady, což o mně vědí všichni přátelé," říkala s úsměvem Čechová, jež návštěvu jihu Moravu spojila ještě s výletem do Lednice.

Valtické vinné trhy známé také jako vinařský Wimbledon přilákaly v součtu obou dnů kolem šesti tisíc lidí. Ti ochutnávali skoro tisícovku vzorků. V pátek si pro ceny a uznání přišli ocenění vinaři, zejména pak zástupci vinařství Vinum Moravicum z Bzence na Hodonínsku.

Díky svému Ryzlinku vlašskému získali titul absolutního šampiona. "Mám velkou radost, že se nám to povedlo," uvedl po zjištění výsledku majitel vinařství Jan Bezchleb.

V sobotu byl zámecký areál nabitý téměř k prasknutí. Lidé pendlovali mezi stánky, hudebními vystoupeními a zastávkami pro doplnění sklenic. Mnozí se vyhřívali na zámeckém nádvoří. Například Hana Lejsková si pochvalovala právě atmosféru a příjemné prostředí. "Mám své oblíbené značky a vzorky, ale ochutnám i něco nového. Třeba ryzlink nebo Chardonnay z Rakouska. Při srovnání ale vedou vinaři z Moravy," sdělila Lejsková.

Valtické vinné trhy jsou akcí připravovanou zhruba půl roku. Nejvíce ohánět se pak pořadatelé musí v závěrečných osmi týdnech.

Předseda organizačního výboru Marek Šťastný vyzdvihl událost jako tu nejstarší ve svém oboru. "Snažíme se držet a zlepšovat kvalitu soutěže. V padesátileté historii byla na vrcholu i zcela na dně. To se týkalo především doby po revoluci, kdy hrozilo, že se tradice přeruší. Díky nadšení lidí, kteří si ji nově vzali na starost, se to naštěstí nestalo," reagoval Šťastný.

S kolegy má ambice posunout "VVT" kvalitativně nahoru. Současně však s respektem k prostorám, v nichž se akce koná. Stěhovat se nechtějí. "Naším cílem není, aby přišlo ještě jednou tolik lidí. Ty stávající se spíše snažíme udržet a přesvědčit je, že když přijedou, dobře se u nás pobaví a napijí se skvělého vína," dodal pijí Šťastný, jenž je členem dvanáctičlenného výboru.

---

Vybraná ocenění 50. ročníku

Vítěz bílých vín a současně absolutní šampion: Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2015, Vinium Moravicum, Bzenec Vítěz červených vín: Rulandské modré, výběr z hroznů, 2015, Pavlovín, Velké Pavlovice Vítězné zahraniční víno: Cabernet Sauvignon Exklusiv, Qualitätswein, 2013, Weingut Neustifter,

Poysdorf Pohár ministra zemědělství za nejúspěšnější kolekci vín: Rudi Woditschka Exclusiv Weine, Herrnbaumgarten Pohár starosty Valtic za nejvýše ohodnocené starší víno (kategorie 09): Tramín červený, výběr z hroznů, 2009, Znovín Znojmo, sídlo v Šatově

Zdroj:

  Nový život
Datum vydání: 18.5.2017
Odkaz: http://www.vlp.cz/nase_deniky/jizni_morava/rovnost-breclav/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína