VÍNO A GASTRONOMIE

Tipy na pohoštění pro letní party s růžovým vínem

Řecké Tzatziki
Osvěžující příloha nebo samotné jídlo, které patří k létu.
Ingredience:
2 stroužky česneku
350 g salátových okurek, zbavených semínek ze středu
400 g bílého jogurtu
20 g olivového oleje
15 g citronové šťávy
1 ½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky pepře
černé olivy na ozdobení

Recept
V mixéru nebo kuchyňském robotu nejprve posekáme na jemno stroužky česneku. Následně přidáme okurku pokrájenou na kostky a opět posekáme – lze samozřejmě i nastrouhat na struhadle. Vše důkladně promícháme a přidáme bílý jogurt, olivový olej a citronovou šťávu a dochutíme solí, ideálně bylinkovou, a pepřem podle chuti. Opět důkladně promícháme.
Podáváme v mističkách. Nakonec ozdobíme černými olivami.

 

Pečená vepřová panenka se špenátovým krémem, zapečené bramborové noky
Jednoduché, ale skvostné jídlo, které se hodí jako slavnostní večeře pro každou příležitost.

Ingredience
600 g vepřové panenky
200 g listového špenátu
300 g brambor
30 g másla
50 ml smetany
20 g eidamu
10 g salátových klíčků
sůl, pepř

Recept
Vepřovou panenku, která je některými řezníky nazývána vepřovou svíčkovou, nakrájíme na porce a zprudka opečeme. Pak necháme dopékat při 80 °C asi 20 minut.  Brambory uvaříme a rozmixujeme s máslem. 1/3 brambor smícháme s listovým špenátem a smetanou a rozmixujeme na hladké pyré. Zbylé 2/3 brambor smícháme s máslem a vytvoříme noky. Noky posypeme sýrem a zapečeme pod grilem.

Tip:
Vepřovou panenku pečte v celku zprudka ze všech stran. Pak ji zabalte do alobalu a nechte v teple dojít. Před podáváním panenku rozkrájejte na kolečka a zalijte šťávou z alobalu. Panenka připravená tímto způsobem je šťavnatá, uprostřed nádherně narůžovělá.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína