Sezona růžového vína je tady!

Moravská a česká růžová vína jsou báječná! Může za to nejen ideální geografická poloha naší země, ale také šikovnost a vynalézavost našich vinařů, kteří nám dodávají rosé s příjemnou ovocnou a květinovou vůní sladěnou s chutí doplněnou buď o svěží kyselinku, nebo příjemný zbytkový cukr.

Růžové víno se vyrábí stejně jako červené z odrůd plodících modré hrozny. Tyto hrozny se namelou a z jejich slupek se během několika hodin, kdy leží pohromadě, uvolní jen omezené množství červeného barviva. Pak se víno od slupek oddělí. S nadsázkou tedy můžeme říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.

Malý tahák pro výběr vína aneb která odrůda je která?
Pro snadnější výběr jsme pro vás připravili malý přehled nejčastějších odrůd růžových vín. Rosé se chlubí celou škálou barevných odstínů  –  od růžovošedé přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

  • Svatovavřinecké – sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.
  • Frankovka – barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.
  • Merlot – barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.
  • Cabernet Sauvignon – víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.
  • Zweigeltrebe – barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce, jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

Jak pít růžové víno?
Abyste si víno patřičně vychutnali, zvolte aktuální nebo předešlý ročník; rosé obvykle není určeno k archivaci a má se pít jako víno mladé, i když výjimky potvrzují pravidlo. Správná teplota vychlazení by se měla pohybovat mezi 8–12 °C. Rosé je vhodné podávat ve sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který podtrhne vůni a chuť vína. V případě, že doma tento typ sklenice nemáte, zvolte sklenice určené pro bílé víno.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína