VÍNO V ČESKÉ KUCHYNI

Hovězí pečeně na víně
Hovězí prošpikované slaninou a zalité omáčkou z červeného vína a brusinek.

 Odkaz na recept, jen kvůli obrázku a zdroji
http://www.apetitonline.cz/recepty/4511-hovezi-pecene-na-vine.html

Ingredience:
600g hovězího zadního masa
40g uzené slaniny (obyčejné bílé), na proužky
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce slunečnicového oleje
2 mrkve nakrájené na kousky
1 petržel nakrájená na kousky
kousek celeru nakrájený na nudličky
1 menší cibule, nakrájená nahrubo
divoké koření (1 bobkový list, 5 kuliček pepře, nové koření)
2 lžičky krupicového cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
½ citronu, nakrájeného na plátky
1 lžíce červeného vinného octa
3 lžíce hladké mouky
200 ml červeného vína
houskové knedlíky jako příloha

Příprava jídla:

 1.

Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.

2.
Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut. Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Pak podlijte 

200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.

3.
Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk 
a zaprašte moukou. Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut. Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína