MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čtyři pravidla jak si vychutnat červené víno 
Každé moravské či české červené víno má svůj přirozený charakter v barvě, vůni i v chuti. Hodí se k různým příležitostem od oslav až po chvíle pohody ve dvou.

Báječně oživí grilovací party, stejně jako dodají na bohatství chuti a vůni honosnému zvěřinovému menu. Naše červená vína lze kreativně kombinovat rozmanitým způsobem a je na každém člověku, jeho chuti a jeho gurmánských preferencích, jak a s čím víno spojí.

  

Pravidlo č. 1: Musí nám to chutnat!
Toto pravidlo je tím nejdůležitějším a je vždy na prvním místě. Je to vaše jídlo, vaše víno, vaše chuť, vaše momentální nálada a žádná poučka na tom při vší snaze nic nezmění.

Pravidlo č. 2: Nevhodná teplota zkazí chuť každému vínu
Jiná teplota je vhodná pro víno bílé, růžové, nebo červené. Pro většinu našich červených vín je před podáváním potřeba víno nachladit na 14–16 °C. Červené víno zchlazené pod 12 °C je ve vůni a chuti zcela uzavřené. Při teplotách nad 18 °C může u některých červených vín vynikat alkohol, který dělá víno méně harmonickým.

Pravidlo č. 3: Zapojte všechny své smysly
Tak jako si vychutnáváme jídlo, vychutnáváme i víno. Červená vína se servírují ve větších kulatějších sklenicích typu bordó, které jsou nahoře uzavřenější, aby se mohl dobře rozvinout jejich buket.

Pravidlo č. 4: Nepodceňujte drobnosti
Zátku je dobré vytahovat pozvolna, aby se rychlým pohybem do vína nedostal vzduch a nevytvořil tak vzduchové bublinky. Pokud přičichneme k zátce a cítíme zdravou vůni, mělo by být vše v pořádku. Plná a hutná červená vína je dobré otevřít o něco dříve, než je budete podávat, aby se takzvaně nadechla. 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína