Svátek růžových vín je tady!

Nemůžete-li se už dočkat nádherných prosluněných teplých dnů, vydejte se s námi na Pražský hrad oslavit Svátek růžových vín.

Největší degustace růžových vín pod otevřeným nebem nabídne přes 130 vzorků moravských a českých růžových vín od 30 vinařů. Na prvomájové slavnosti růžového vína se v atraktivní lokalitě Villy Richter a přilehlé Svatováclavské vinice na Pražském hradě se letos můžete těšit už podeváté. Ochutnávat se bude 1. května od 10 do 18 hodin a součástí 150 korunového vstupného obdržíte skleničku, degustační mince a katalog prezentovaných vín.

Svátek růžových vín s působivým výhledem na starou Prahu, který každoročně přivítá na 2500 milovníků typicky svěžích a aromatických moravských a českých růžových vín, pořádá Vinařský fond.

Malý tahák k návštěvě akce aneb není odrůda jako odrůda

Růžové víno se vyrábí stejně jako červené z odrůd plodící modré hrozny. Tyto hrozny se namelou a z jejich slupek se během několika hodin, kdy leží pohromadě, uvolní jen omezené množství červeného barviva. Pak se víno od slupek oddělí. S nadsázkou můžeme tedy říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.

Růžové víno až na výjimky nepatří k těm, které bychom měli archivovat. Ideální je pít jej mladé, tedy z aktuálního nebo předešlého ročníku. Rosé by mělo oslnit svou svěžestí a lehkostí, která se s delší archivací vytrácí. Tu správnou chuť podtrhne teplota vychlazení, která by měla být mezi 8 – 12 °C. Vyhýbat se nemusíte ani podávání na led nebo růžovým koktejlům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.

Typická pro moravská a česká vína je odrůdová pestrost a rozmanitost výrazu vín v návaznosti na vinařskou práci a jedinečné půdní a klimatické podmínky jednotlivých regionů.

Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských a českých růžových vín patří:

Svatovavřinecké – sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

Frankovka – barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

Merlot – barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.

Cabernet Sauvignon – víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

Zweigeltrebe – barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína