Festival otevřených sklepů na Mutěnsku nabídne rekordní počet vín k degustaci

Brno (7. března 2017) - Devátý ročník a v pořadí již 21. Festival otevřených sklepů odzátkuje lahve vinařů tentokrát na Mutěnsku. O víkendu 22. a 23. dubna se do něj zapojí celkem 36 vinařů v Mutěnicích, Čejči, Hovoranech a Šardicích.

V každé z těchto obcí vinaři otevírají sklepy i několikrát do roka, ale festival, pořádaný brněnskou Nadací Partnerství, si nenechají utéct. Na víkendovou akci, doprovázenou gastronomickým a kulturním programem, je v nabídce 2000 vstupenek.

Festival si mezi ostatními akcemi otevřených sklepů i po letech zachovává svoji odlišnost a typickou atmosféru. Mezi zhruba 60 obcemi, kde si vinaři otevřené sklepy organizují sami, je odlišný právě spojením několika obcí do jedné akce.  „Regionů, kde najdeme 30 registrovaných vinařů ve čtyřech či pěti sousedních obcích, není na Moravě mnoho,“ říká dlouholetý organizátor vinařských akcí Juraj Flamik. Například na Znojemsku mohou festival organizovat pouze jižně od Znojma, spojením obcí v sousedství Modrých sklepů v Novém Šaldorfu. Na východní straně vinařské oblasti Morava to byla dlouho pouze sestava obcí kolem Prušánek a Moravské Nové Vsi, teprve v minulém roce se podařilo sehnat dost vinařů i na Strážnicku, mezi Petrovem a Blatnicí pod sv. Antonínkem. Spolu s Kyjovskem, Modrými Horami, Pálavou, Mikulovskem a Mutěnskem, je to celkem 9 oblastí, ve kterých se Festival pravidelně střídá. „Snažíme se obce obměňovat,“ vysvětluje Flamik. “Například na letošním jarním festivale vyměníme Svatobořice-Mistřín za Čejč. Bohužel zůstává mnoho obcí, které by s námi rády festival udělaly, ale ani v okolí Valtic či Dolních Kounic nedáme dohromady dost vinařů.“

Trasa spojující obce na Mutěnsku povede tedy letos z Mutěnic, přes Čejč a Hovorany do Šardic a zpět. Účastníkům je pokaždé k dispozici autobusová kyvadlová doprava. „V sobotu jezdí kyvadlo v intervalu 15 minut a všechny spoje na minutu přesně. Pro účastníky je to pohodlnější než městská doprava. Vděčíme za to i dostatečné kapacitě a profesionalitě společnosti BORS. Kromě Znojemska s ní spolupracujeme už na všech festivalech, žádná jiná společnost nedokáže nabídnout tolik autobusů a řidičů na celý víkend,“ vysvětluje manažer festivalu Tomáš Šácha. Navíc další spoje ráno a večer přiváží a odváží účastníky z hotelů v širším okolí, protože právě ubytování se podle pořadatelů stává největším limitem. Ošetřit je třeba také dostatečnou nabídku jídla. Navíc účastníci očekávají kvalitní a pokud možno místní suroviny a nejen zabijačkové speciality. A k tomu by za každým rohem měla vyhrávat muzika. „Mnozí vinaři jsou už ve službách vinařské turistiky profesionálové, takže se nám docela daří poptávku návštěvníků naplňovat,“ dodává třetí z týmu pořadatelů Zdeňka Prokopová.

Festival je však v první řadě o vínech a vinařích. „Na Mutěnsku čekáme rekord všech festivalů v počtu nabízených vín. Jen málokdo zůstane na povinných šesti vzorcích, spíš je to deset a víc, jsou borci, kteří mohou nabídnout i třicet. V šestatřiceti sklepích tedy nabídnou přes 400 vzorků. Návštěvníci festivalu si umí vybrat a nepočítaje následné objednávky, nakoupí přímo na festivalu vína asi za 2,5 milionu korun,“ mluví o významu akce Juraj Flamik. Spolu se službami ubytovatelů a stravováním, tak v regionu za jeden víkend zůstane až 6 milionů korun. Jak pořadatelé uzavírají: ze všeho nejdůležitější je spokojenost a příjemné zážitky samotných účastníků.      

Kontakt:
Juraj Flamik, ředitel Festivalu otevřených sklepů, e-mail: juraj.flamik@nap.cz, tel.: 606 763 117
Zdeňka Prokopová, PR a komunikace, e-mail: zdenka.prokopova@nap.cz, tel. 515 903 121

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
doc, 486912

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína