Video: Víno a česká kuchyně

Když se řekne česká kuchyně a její tradiční pokrmy, obvykle se většině českého národa vybaví pivo.

Pojďme se ale se sommelierem Tomášem Brůhou podívat, jaká moravská a česká vína se skvěle hodí k tradičním českým jídlům, jakými jsou třeba řízek, svíčková, koprová, guláš nebo knedlo vepřo zelo.

Nejprve začneme s bílými víny. Jedním z našich nejtradičnějších jídel je klasický smažený řízek. K němu se hodí svěží bílá vína s vyšší kyselinkou odrůdy Ryzlink rýnský nebo Rulandské bílé.

K tolik oblíbené svíčkové omáčce je vhodné vybírat z odrůd, jako je Chardonnay nebo Rulandské šedé.

Ke koprové omáčce je pro změnu lepší sáhnout po aromatičtějších vínech, která budou hezky ladit, takové jsou například odrůdy Müller Thurgau a Sauvignon.

Dalším typickým a Čechy velmi oblíbeným pokrmem je knedlo vepřo zelo, kde jednoznačně zvolte Ryzlink vlašský nebo Ryzlink rýnský. Pokud ale zelí nebude bílé, jak je většinou zvykem, ale červené, vyplatí se zvolit vína červená odrůdy Modrý Portugal anebo Rulandské modré.

Českou nehynoucí klasikou je guláš, ke kterému se skvěle hodí plnější a hutnější vína odrůdy André, Frankovka, Svatovavřinecké.

Moravská a česká vína dodají typickým českým pokrmům určitou lehkost a svěžest, a tak se k nim neostýchejte zvolit spíše víno než pivo.

 

Další videa o snoubení vína a jídla

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína