Loňský rok vinařům přál. Novým zákonem i kvalitou hroznů

 

Nebyl to pro vinaře zase až tak špatný rok. Po skoro až panických prognózách způsobených nenadálými jarními mrazy byly nakonec výnosy podprůměrné, ale kvalitou se mohou vyznavači hroznového moku těšit na vína vhodná k archivaci. A díky prosazení novely vinařského zákona, po které vinaři volali už dlouhou dobu, se dá říct, že to byl rok vlastně úspěšný.

Alespoň takový je názor vinaře a prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye.

"Loňský ročník byl zásluhou jarních mrazů skutečně průměrný, když se sklidilo 4,8 tuny hroznů z hektaru, přičemž desetiletý průměr je 5,2 tuny, ovšem co do kvality byl lehce nadprůměrný," řekl Právu Nyitray.

"Zvláště nás potěšila mimořádně vysoká úroveň kvality červených, už u svatomartinských jsme se přesvědčili, že to budou vína vyzrálá, že hrozny měly možnost nabrat dostatečnou sílu, aby to byla vína mohutná, s jiskřivou barvou, plná taninu," dodal.

V ČR je zhruba 30 procent vinic modrých odrůd, které se používají nejen na červená, ale i na růžová vína, kterých se vyrobilo asi deset miliónů litrů. Červeného tedy bude odhadem kolem 20 miliónů litrů. Celková produkce byla za loňský rok odhadem 55 miliónů litrů vína z rozlohy 17 800 hektarů vinic.

Vinaři také podle Nyitraye vítají novelu vinařského zákona, která je už před podpisem. "Novelu považujeme za rozumný kompromis mezi tím, co bylo původně zamýšleno, což měl být úplný zákaz prodeje sudového vína. Jedná se o víno, které se doveze v cisternách, a místo toho, aby se zabalilo do bezpečného obalu, načepuje se do sudů, které jsou často od piva, a pak se balí do obrovského množství životní prostředí zatěžujících PET láhví," řekl Nyitray.

"Novela může různým machinacím a problémům zabránit, protože sice prodej nezakazuje, ale stanovuje jasnou odpovědnost za prodej tohoto vína, kterou ponese výrobce, a to jak domácí vinař, tak i ten, který víno vyrobí z hroznů dovezených ze zahraniční," zdůraznil přednosti zákona vinař.

Jedním z výrazných kritiků novely je senátor Ivo Valenta (Strana soukromníků). Podle něj se například nelze zcela ztotožnit s regulací týkající se charakteru provozoven pro prodej sudového vína spotřebitelům.

"Umožnění tohoto prodeje výhradně v provozovnách výrobců nebo takzvaných příjemců, což jsou kategorie, s nimiž jsou spojeny nemalé administrativní a jiné nároky, by znamenalo v důsledku likvidaci tisíců maloobchodních prodejen a živností, které dnes sudové víno prodávají," tvrdí Valenta.

"V těchto případech jde totiž velmi často o provozovny, jež nejsou schopny z kapacitních důvodů dostát novým nárokům, které jsou na výrobce a příjemce vína zákonem kladeny. Domnívám se, že by bylo vhodné, aby zákon i nadále umožňoval prodej sudového vína mimo režim provozovny výrobce či příjemce a aby byla zároveň racionalizována nová definice malého množství prodaného vína, která se týká právě maloobchodu," uvedl senátor.

Podle Nyitraye to však není pravda a zákon pamatuje i na několik způsobů prodeje ve vinotékách. "Takže poplašné zprávy o tom, že budou tisíce vinoték krachovat a o práci přijde až třicet tisíc prodejců, jsou zcela nesmyslné a jde o zcela nedoložená tvrzení. Je to jako s EET. Ten, kdo doteď přistupoval k živnosti poctivě, nemá s evidencí problémy. Pokud by se zde skutečně zabývalo prodejem vína zmíněných třicet tisíc lidí a každý by měl vydělat aspoň patnáct tisíc korun měsíčně, pak by na našem trhu muselo chybět sto miliónů litrů oficiálního vína," odporuje Nyitray.

Zdroj:

  Právo
Datum vydání: 3.1.2017
Odkaz: http://pravo.novinky.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína