Test šumivých vín: moravské a české sekty jsou kvalitní

Doba přeje bublinkám, a to nejen laciným perlivým vínům, ale i kvalitnějším sektům. Spotřeba šumivých vín v Česku roste a přibývá tuzemských vinařů, kteří sekty přidávají do své nabídky. Vyrábějí je klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. A nedělají to vůbec špatně, ukázal test MF DNES.

V testu bylo zastoupeno dvanáct šumivých vín z České republiky vyrobených tradiční metodou, kterou používají v Champagni. Hodnotila je sedmičlenná porota odborníků.

Nejlépe mezi nimi uspěl jednodruhový sekt z ryzlinku rýnského Chateau Bzenec 2013, který se odkazuje na dlouhou tradici. V Bzenci totiž tamní vinaři připravili před 140 lety historicky první sekt na Moravě.

„Vítězné víno dokázalo vytěžit co nejvíce ze své odrůdy. Má velmi dobrou kyselinu, svěžest, krásnou ovocnost, ale zároveň je i dobře technologicky zpracované,“ uvedl po degustaci předseda poroty Ivo Dvořák. „Určitě se tu projevila i zkušenost výrobce.“

Tím je společnost Bohemia Sekt, největší výrobce šumivých vín v Česku.

„Nepřekvapilo mě, že zvítězil Chateau Bzenec, je to dlouhodobě špičkový sekt,“ uvedl další z porotců Michal Šetka.

Překvapením však je, že vítěz testu je nejlevnější ze všech testovaných vzorků. V Globusu jsme za něj zaplatili 208 korun. S bodovým ziskem 89,1 bodu ze 100 možných mu do zlaté medaile, udělované absolutním špičkám, chyběly jen desetinky.
Švih a elegance

Ale i další vína uspěla. „Ochutnávali jsme tu vína, která mají švih, svěžest, eleganci, říznost i mineralitu, takže myslím, že dokážou uspokojit každého milovníka vína včetně těch nejnáročnějších,“ říká Ivo Dvořák.

Polovina vzorků si odnesla z testu stříbrnou medaili, kterou přidělujeme vynikajícím vínům s výrazným charakterem. Není náhoda, že všechny pocházejí od vinařů, kteří se sekty zabývají poměrně dlouho – Vinselekt Michlovský, Volařík, Proqin, Znovín Znojmo nebo Bohemia Sekt.
Návrat k tradici

Po dlouhé nadvládě levných tankových „demíček“ je to příjemná změna k lepšímu a je jen s podivem, že přichází teprve teď. Pro výrobu sektů máme totiž v Česku výborné klimatické podmínky. Pěstují se tu odrůdy vhodné pro šumivá vína a severní vinařská oblast (stejně jako kolébka šumivých vín Champagne) zaručuje vínům svěží kyselinu. A máme i tradici.

„V Rakousku-Uhersku se vždycky dělaly kvalitní sekty z veltlínů nebo vlašáků z Moravy. Mělnické sekty na začátku minulého století vyhrávaly kdeco... Takže nějaká tradice tu určitě je, jenže byla přerušená a dlouho sekty dělala jen Bohemka,“ vysvětluje sommeliérka Klára Kollárová.

Dnes už je to jinak. Každým rokem přichází další vinařství s novým sektem.

„Vidíme to při přípravě průvodce nejlepšími víny České republiky. Před třemi lety jsme měli především sekty od velkých známých firem a jen několika menších vinařství, letos už je těch drobných vinařů, kteří dělají sekty, opravdu hodně,“ říká vinařský publicista Michal Šetka.
Autor: Hana Večerková

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/test-sekt-sampanske-sumive-vino-ceske-moravske-kvalitni-pec-/test.aspx?c=A161219_121608_test_jan

 

 

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína