Na moravských vinicích se daří syslům

Zlatou známku potvrzující, že vinaři na svých vinicích vytváří vhodné prostředí pro sysla obecného, získala čtyři vinařství z Hnanic.

Čerstvě oceněnými vinaři známkou „Sysli na vinici“ jsou Vinařství Josef Kořínek, Vinařství Špetíci, Vinařství Schwarz a Vinný sklep U hafana.

Sysel obecný vymizel z většiny našeho území vlivem změn v hospodaření a v současnosti se nachází jen na několika málo lokalitách. Do Hnanic se sysli vrátili a je právě na vinařích, jestli zde zůstanou. Čtyři z nich se právě rozhodli, že pomohou, a ukázali tak, že je pro ně důležité také prostředí, ve kterém žijí a hospodaří.

Pokud chceme tento druh v naší krajině zachovat, je nutné spolupracovat a podporovat vlastníky a uživateli pozemků, na kterých sysel žije. Sem patří i zatravněné vinice. Cílem známky „Sysli na vinici“ tak je, aby lidé nákupem vína motivovali vinaře k zatravňování meziřadí a nepoužívání chemických látek na hubení hlodavců.

Na jaře 2016 známku získalo prvních 14 vinařství z Velkých Pavlovic, kde se v současnosti vyskytuje největší populace sysla ve vinicích u nás. 

Více o projektu nadete zde: http://www.syslinavinici.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína