Třináct výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze k nám letos svatý Martin sníh včas anebo nás nechá zase na blátě? To zatím nevíme, ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Na deset svatomartinských oslav, kratochvílí a radovánek vás zve portál Kudy z nudy.

Restaurace a vinotéky chystají degustace svatomartinských vín , slavit se bude i na farmářských trzích, na náměstích a ve sklepních uličkách. Láhve a sklenice budou cinkat i na následujících akcích. Svatomartinské oslavy v Praze

Vzorně 11. 11. přesně v 11 hodin se otevřou první láhve mladých vín na oslavách Svatomartinského v Botanické zahradě na vinici sv. Kláry v Praze -Troji. Romantické posezení na terase před viničním domkem a báječné výhledy na Prahu mají jediný kaz: je to všední den a ne každý si může dovolit utéct z práce. Je to i váš případ? Pak vás pozveme o den později na náplavku Rašínova nábřeží mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou, kde se v sobotu 12. listopadu odehrají Svatomartinské slavnosti .

Na vinici sv. Kláry v Praze-Troji se první láhve Svatomartinského vína otevřou 11. 11. v 11 hodin.

Degustační festival českých a moravských mladých vín doprovodí pečené husy a další dobroty, slavnostní přípitek se chystá na 11. hodinu dopoledne. Ve stejný den a také v Praze , ale na Letné , se chystá Letenská husa , tradiční akce Národního zemědělského muzea spojená s ukázkami starých českých řemesel a koštem svatomartinských vín. Letos se koná již podesáté, program začíná stejně jako na Náplavce v 10 hodin dopoledne. Výlet za vínem na Moravu

Máte chuť vyrazit tam, kde to k vínu budete mít opravdu hodně blízko, na jižní Moravu ? Začněte v Brně , kde v pátek 11. listopadu tradiční Svatomartinský košt zahajuje v 10 hodin žehnání vín v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově . Pak se průvod v čele se svatým Martinem vydá přes Zelný trh na náměstí Svobody , kde se v 11 hodin otevře první láhev svatomartinského vína. K ochutnání bude sto vzorků, od vinařů si můžete koupit i víno v lahvích.

Svatomartinské oslavy přivážejí mladá vína, pečené husy a zábavu pro malé i velké.

Ve stejný den se chystá ochutnávka svatomartinských a mladých vín v Čejkovicích , v sobotu 12. listopadu se můžete vypravit na Bzenecké svatomartinské slavnosti nebo na Oslavu svatomartinských vín a hus do Hustopečí . Více času na oslavy budete mít ve Svatomartinském Mikulově , kde se sice začíná slavit stylově v pátek 11. 11., ale dny husích specialit, mladých a svatomartinských vín, jarmarku, divadla a zpřístupněných památek si budete moci vychutnat až do 20. listopadu. Podobně velkoryse proběhnou Svatomartinské slavnosti v Hotelu Kraví hora v Bořeticích, kam se na pečené husy můžete vypravit až do 27. listopadu. Svatomartinské oslavy s dětmi

Svatomartinské posvícení na zámku Loučeň v sobotu 12. listopadu se neobejde bez zapalování svatomartinských světýlek v zámeckém parku.

Přemýšlíte, kde si užije na svatomartinských oslavách celá rodina? Dětský program s lampionovým průvodem slibuje třeba příjezd Martina na bílém koni na statek Bernard v pátek 11. listopadu, celý víkend od pátku 11. až do neděle 13. listopadu budou už podesáté vítat svatého Martina coby patrona města v Blansku .

Chystají se koncerty, světýlkový průvod a průvod v historických kostýmech v čele se svatým Martinem na bílém koni i košt vín, místní restaurace samozřejmě nachystaly speciální menu. V neděli se v zámeckém parku koná řemeslný jarmark (děti do patnácti let a ti, kteří přijdou v historickém kostýmu, mají vstup zdarma), novinkou bude přehlídka otužilců a soutěž Českého poháru v zimním plavání na přehradě Pálava.

Kdo přijde na svatomartinský jarmark u zámku v Blansku v historickém kostýmu, bude mít vstup zdarma.

Do desátého ročníku letos vstupuje také Svatomartinské posvícení na zámku Loučeň v sobotu 12. listopadu. Kromě zapalování svatomartinských světýlek v zámeckém parku a lampionového průvodu se můžete těšit na spoustu zábavných programů, třeba rytířský turnaj o svatomartinskou husu, ohňovou show, prohlídky zámku s kostýmovanými postavami a speciální svatomartinskou prohlídku zámku při svíčkách s mladým vínem a svatomartinskými rohlíčky, každý dospělý návštěvník dostane ke vstupence žeton na ochutnávku mladých vín zdarma.

Bohatý program slibuje v pátek 11. listopadu také odpolední vítání Martina na bílém koni pod Bílou věží v Hradci Králové ; Bílá věž bude otevřená až do 20 hodin a navíc od 14 hodin bude vstupné na věž jen poloviční.

Zdroj:

  cestovani.iDNES.cz
Datum vydání: 9.11.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína