Královské ryzlinky zrají třiatřicet měsíců

Znojmo – Téměř třemi roky zrání a dvěma kontrolami musí projít vybrané Rýnské ryzlinky ze Znojemska, než dostanou pečeť Královské řady VOC Znojmo. Z ročníku 2013 dozrály k premiérovému vstupu do nové řady vína ze dvou vinařství. K ochutnání a koupi budou od čtrnáctého října.

Podle šéfa spolku VOC Znojmo Františka Koudely si právě ryzlinky o elitní kategorii říkaly už delší dobu. "Před čtyřmi lety jsme se při kontrolním přechutnávání vzorků z minulých let s kolegy shodli, že ryzlink dozrává v lahvi k dokonalosti, a že je škoda, že už není k dispozici, protože VOC vína se do roka obvykle prodají," řekl Koudela.

Vinaři proto připravili pro ryzlinky královskou řadu. "Vína musí být předem určená, označená a vinař s nimi nesmí nijak jinak nakládat. Musí projít jednak obvyklým zatříděním do VOC a poté ještě druhou komisí, která ověří, že běhen zrání víno uchovalo nutné kvality a vlastnosti," popsal Koudela.

První vína Královské řady nabídne za deset dní šatovský Znovín a vrbovecký Waldberg. "Naše šarže pochází z viniční trati Weinperky u Miroslavi. Je to polosuché víno, máme za to že tomuhle vínu jemný zbytkový cukr sluší. Vyznačuje se minerálním podtóny a výraznou chutí lipového květu," popsal ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Vrbovečtí naproti tomu nabídnou sušší víno. " Je to klasický ryzlink s krásným minerálním tónem podpořeným typickou lipovinkou. Na jejím základě vznikly až bylinkové tóny. Ročník 2013 byl ideální pro delší uložení a i tohle víno stojí ještě na několik let uložit," podotkl šéfa a sklepmistr Waldbergu Pavel Filipovszki.

Ročníková vína uvádí VOC každý rok osmého května u příležitosti svého festivalu. Ve svátek budou na trh vstupovat i vína Královské řady. "Kvůli přípravám kampaně je letos mimořádně uvedeme čtrnáctého října. Ale od příštího roku je vinaři začnou prodávat vždy osmadvacátého září. Jsou to královská vína a svatý Václav je patron vinařů, proto jsme zvolili tento den," řekl Koudela.

Na dalších vínech pro Královskou řadu už vinaři pracují. "Příští rok se zřejmě setkáme s dalším vinařstvím, které do ní zařadí své víno," naznačil Koudela. Obě vinařství, která svá vína uvedla letos, pracují na tom, aby prestižní označení získaly vybrané ryzlinky z loňské úrody.

Zdroj:

  denik.cz
Datum vydání: 4.10.2016
Odkaz: http://www.denik.cz/jihomora...iatricet-mesicu-20161004.html

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína