Naše červená vína – vášeň i pohoda v jedné láhvi

V našich červených vínech se snoubí temperament a vášeň na jedné straně s klidem a pohodou na straně druhé.

Tyto protiklady spolu nesoupeří, ale doplňují se a společně nabízejí intenzivní zážitek. A tak jim neodolávejte příliš dlouho.

Nejsou to vína prvoplánově líbivá a podbízivá a ne každé bude hned vyhovovat všem. Ale s jistotou můžeme říci, že každé poctivě udělané si svého obdivovatele najde. Takové zážitky z nevšedního vína pak budou o to intenzivnější. Moravská a česká červená vína mají šarm a kouzlo, které najdeme až pod povrchem. Musíme se s nimi blíže seznámit, nechat je otevřít nám rozmanitost svého aroma, které vynikne až chvíli po otevření láhve. Až po prvních doušcích oceníme jednotlivé vrstvy jejich chutí, každý rok zrání, který jim dodal na sametové hebkosti hladící po těle i po duši.

Na rozdíl od červených vín tzv. jižního typu jde u těch našich o zcela jinou kategorii vín. Stejně jako se od toho našeho liší středomořské podnebí, vegetační doba i průběh zrání, často také skladba půdy a výrobní postupy ušité na míru místním podmínkám, liší se výrazně také výsledná vína. Stejně jako nesrovnáváme chuť angreštu, rybízu, borůvek s pomeranči, nebo dokonce papájou či mangem, nesrovnávejme ani dva odlišné typy vín jen proto, že mají stejnou barvu. Hledejme kvalitu a tu nám vína z Moravy a Čech dávají měrou vrchovatou.

Nacházejme v nich zdánlivě nepatrné tóny napovídající o místech, kde se jejich hrozny urodily. Bylo to u nás doma na Moravě, v Čechách, v kopcích i mezi meandry řek, v místech, která vybrali už naší prapředkové, v půdě, kterou jinde na světě nenajdete. V letním teple a slunci, ale i v deštích a větru. Naše zem má jedinečné klima, někdy pro révu trochu tvrdší a náročnější. Ale právě ta nezbytná vůle a umění vinaře se za dobrý výsledek poprat je tou poslední vzácnou složkou, která dělá z dobrého vína víno neobyčejné.

Moravská a česká červená vína jsou pak tím nejpřirozenějším, co bychom měli pít. Jsou elegantní s bohatstvím odrůd, pestrou škálou barev, vůní i chutí a jejich vášeň i vyrovnanost vyniknou ideálně v kombinaci s jídlem připravovaným s péčí a zájmem. S citem vybírané víno a se zájmem připravované jídlo je tou nejlepší odměnou, kterou  můžeme svému okolí dopřát.

Jasným trendem je příklon k lokálním surovinám, moderním úpravám, které však respektují tradice. A není lepšího partnera do páru s místním menu, než moravská a česká červená vína, do nichž je vtištěno místní nebe i zem. Poznávejte naši Frankovku, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Dornfelder nebo Rulandské modré, či odrůdy u nás vyšlechtěné, jako např. André, Cabernet Moravia, Neronet, Fratava a další, jež jsou naší esencí. 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína