Champion mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2016 odtajněn

Mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz /13. ročník/se v mnohém liší od všech vinařských výstav v ČR /pořadatelem je Moravská banka vín Brno/.

Je to hlavně dvoukolové bodování, kdy do druhého hodnocení se dostávají všechna vína, která získají 80 a více bodu. Druhé kolo hodnocení je přímo v den pořádání výstavy v Brně na Biskupském dvoře, což bylo 20. srpna 2016. Ale ani po tomto datumu se výsledky nezveřejňují a čeká se na druhou presentaci, která byla 10. září 2016 v Pražské tržnici v Praze.

Tento postup jsme zvolili proto, že se nám na všech ostaních akcích nezamlouval tzv.“hon na championy“, kdy se oceněná vína vypila během chvilky a na ostatní vzorky se mnohdy ani nedostalo. Náš způsob zajišťuje, že návštěvníci si udělají vlastní degustační postup a chutnají jak zemská vína, tak i přívlastková, což vinařům zajišťu větší šanci, že se jejich víno dostane ke konzumentům.

V letošním roce se zúčastnilo 46 vinařů a dodalo 200 vzorků. Z prvního kola postoupilo cca 160 vzorků. Vína jsou rozdělena do 8. kategorií a v každé kategorii je udělováno pouze 12 medailí /4x zlatá, 4x stříbrná a 4x bronzová/ což pro oceněná vinařství je opět prestižní záležitost, jelikož není z výstavy například 100 a více medailí.

Championem letošního 13.ročníku se stalo víno Cabernet Sauvignon ročník 2015, pozdní sběr v barrique od Šlechtitelské stanice vinařské, Velké Pavlovice.

Championem návštěvníků, které vybírají hosté výstavy, se stalo víno Sauvignon VOC 2015 z vinařství Waldberg Vrbovec, s.r.o.

Další výsledky podle kategorii jso v přiložené tabulce.

Součástí výstavy vín je také doprovodný prgram, který zajišťují Napoleonsští vojáci, cimbálová muzika, sabráge sektů a další učinkujíci tak, aby si návštěvníci pochutnali jak na vínu, tak i na programu.

U zrodu výstavy stál projekt Austerlitz 2005, který dnes zastupuje pan Miroslav Jandora s projektem AusterlitzPro a vojenskou stránku zajišťuje Jakub Samek.

Výstava má podporu Vinařského fondu ČR, záštitu ministra zemědělství ČR Ing.Mariana Jurečku, dále hejtmana Jihomoravského kraje JUDr.Michala Haška, starosty Prahy 7 Mgr. Jana Čižínského a odbornou záštitu Asociace sommeliérů ČR.

Celá akce přispívá jak kultuře vinařství tak i propagaci regionu Jihomoravského kraje v rámci ČR

Tisková zpráva. Autor:

Stanislav Šida

Moravská banka vín Brno

www.bankavin.cz

 

 

Soubory ke stažení

Výsledky (ods)
ods, 20876

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína