Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!

Nastává doba vinobraní Pavlovice v duchu lidových tradic

Velké Pavlovice jsou nejvíce na jihu, tak se není čemu divit, že jejich vinobraní je vždy velmi brzy. Jako každý rok vás tu čeká spousta zábavy a ještě více pití. Pokud patříte ke skalním fanouškům burčáku, neměli byste tu 2. a 3. září, kdy vinobraní začíná, chybět.

Mikulov – město vína a kultury

Pálavské vinobraní se vrací k původnímu termínu, proto si zapište datum 9. a 11. září. V zásadě tu můžete v komornější atmosféře, než jaká panuje ve Znojmě, zjistit, jaký bude letos ročník na Mikulovsku, tedy v našich nejlepších vinařských polohách. Hudba na náměstí i v amfiteátru je samozřejmostí!

Na Kuksu to také žije

Už 10. září proběhne na Kuksu tradiční vinobraní, letos již 10. jubilejní ročník, kdy poteče opět víno po kaskádovém schodišti jako za hraběte Šporka! Na Kuks se sjede téměř 40 vinařů z Čech i Moravy, ale i ze zahraničí, aby představili nejlepší z vína, které nabízejí. Vinobraní doprovodí pestrý kulturní program, celodenní zábava pro děti a řemeslný jarmark. Využít můžete také speciální vlakovou dopravu - 10. září budou ve stanici Kuks zastavovat i rychlíky!

Nenechte si ujít nejlepší vinařské akce!Zarážení hory v Modrých Horách

Tradiční vinařská akce zarážení hory v Modrých Horách se uskuteční ve sklepní lokalitě Stráž ve Vrbici v sobotu 10. září. Hosté se mohou těšit na vtipné scénky, posezení u cimbálu a proudy burčáku a vína. Sklepy budou pro veřejnost otevřené od 13 hodin.

Znojmo – tradiční vinobraní

S přehledem můžeme říci, že Znojemské historické vinobraní bývá jedním z nejlepších vinobraní vůbec. Městská slavnost, která připomíná návštěvu českého krále Jana Lucemburského, má obrovskou tradici. Navíc můžete v kterémkoli okamžiku zmizet v některém z mázhauzů starého města, kde bude hrát s trochou štěstí i živá cimbálka a celý historický program a masová zábava na hlavním pódiu budou celé světelné roky vzdálené. Takže za krále Jana můžete padnout 16. až 18. září.

Vinobraní na Hradčanech

11. ročník Vinobraní na Pražském hradě v Královské zahradě proběhne 17. a 18. září. Pro milovníky vína zde budou k dispozici degustace, burčák a pro děti vinná šťáva. Během víkendu také bude jedinečná příležitost prohlédnout si jinak nepřístupné produkční zahrady s Masarykovým včelínem. V rámci vinobraní si na své přijdou i rodiny s dětmi: připravena bude jak naučná interaktivní soutěž s expozicí Příběh Pražského hradu, tak i šermířská vystoupení.

Ochutnejte ta nejlepší vínaVinobraní na zámku v Roudnici nad Labem

Také v Roudnici nad Labem, ve zdejším barokním zámku (na nádvoří i v parku), budete moci 17. září ochutnat burčák ze zdejších vín, která mají velmi dobré jméno. Jedná se však také o hudební festival s bohatým doprovodným programem, jehož součástí je například velká výstava autoveteránů.

Třetí zářijový týden v Mělníku

Z Roudnice je do Mělníka, co by kamenem dohodil, takže, kdo se stihne za dva týdny vzpamatovat, může se přesunout na Mělnické vinobraní. Program bude stejně bohatý jako každý rok a jeho zlatý hřeb je zcela totožný se všemi výše jmenovanými akcemi – burčák pro všechny. Poznačte si tedy ve vinném kalendáři termín 16. až 18. září.

Vinné sudyVinobraní na Grébovce

V Praze to také čtvrtý zářijový víkend žije - oslavit sklizeň vína můžete i zde. Jedním z vyhlášených míst tradičního pražského vinobraní je Grébovka, kam můžete přijít 24. září. Menší ochutnání vín i programu proběhne o den dříve, tedy 23. září na náměstí Míru. Na návštěvníky čeká i unikátní možnost návštěvy Gröbeho vily.

Karlštejnské vinobraní

Historická slavnost vína Karlštejnské vinobraní se jako každý rok uskuteční za přítomnosti císaře římského a krále českého Karla IV. a jeho dvora. Co více napsat k tradiční akci, která každoročně přitáhne tisíce turistů nejen z Prahy, ale v dnešních časech i ze světa? Snad jen že se letos koná 24. až 25. září. Je to také poslední z těch opravdu velkých vinobraní v sezoně. Pak už si můžete odpočinout a počkat na Svatomartinské.

Zdroj:

  http://www.kudyznudy.cz
Datum vydání: 31.8.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína