Za kouzelnými příběhy do sklepních uliček

Zavítejte do sklepních uliček, kde vás pohltí příjemná atmosféra a chuťové pohárky nadchne lahodné víno.

 Vinařský um je již od pradávna opředen jakousi alchymií a každý vinař má svůj originální recept na to vůbec nejlepší víno. Chcete si poslechnout, jak vyrobit to úplně nejlepší víno a nespočet vinařských příběhů? Sklepní uličky jsou pro vás to pravé.

Na co se těšit?

Jižní Morava ukrývá krásná a zvláštní místa. Obvykle na okraji vesnice, kde se řádky vinic z okolních svahů spouští až na střechy sklepů, na vás čeká příjemné posezení. Nezapomenutelné okamžiky, družný hovor, zpěv a cinkání skla – to je kouzlo sklepních uliček. Jsou to místa, kde se po staletí vinaři snaží skloubit slunce, půdu a plody révy ve dobré víno.

Díky sklepním uličkám objevíte kraj, kde vinařství a víno inspirovalo vznik lidových písní, zvyků i tradic. Víno a vinařství mělo vliv na i zdejší architekturu, a tak můžete při pohledu na malebné domy a na okamžik zažít zastavený čas. Práce na vinici a ve sklepě ovlivnila značně rytmus života zdejších obyvatel a také je samotné. Těšit se tak můžete i na přátelskost a pohostinnost.

Sklepních uliček najdete na Moravě okolo stovky. Jejich kouzlo láká každoročně tisíce návštěvníků, a tak na nic nečekejte a vydejte se za poznáním uliček i vy! Pro snadnou orientaci je k dispozici webová stránka www.sklepni-ulicky.cz, která je plná informací o sklepních uličkách, jejich historii, tak i současnosti. Naleznete zde, ale i pozvánky na vinařské a gastronomické akce a mnoho dalších užitečných informacích. Doporučujeme, ale si s předstihem ověřit dostupnost a otevírací dobu sklepů.

Jestliže jste se ale ocitli na jižní Moravě a nestihli jste navštívit webovou stránku, postačí vám mobilní aplikace Sklepní uličky. Aplikace je kompatibilní pro Android i iOS. Naleznete zde tipy, kam byste se měli ve vašem okolí zajít podívat, ale i historii a různé zajímavosti. V devíti obcích jsou také nainstalovány tzv. infosudy, na kterých jsou umístěné základní informace o dané sklepní uličce. Natrefit na tyto speciální sudy můžete v Novém Šaldorfu, Sedlešovicích, Bořeticích, Pavlově, Prušánkách, Mutěnicích, Blatnici pod Svatým Antonínkem, Hnanicích, Vrbici a petrovských Plžích.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína