Vydejte se na Mikulovsko za ideální dovolenou!

Teplé a slunné dny, lahodné víno, nádherná příroda a památky jsou hlavními lákadly k okamžitému odjezdu směrem Mikulovsko. Tato vinařská podoblast toho nabízí mnohem více, než se na první pohled může zdát. 

Sluncem prozářenou krajinu si oblíbí nejen zamilované páry, ale také rodiny s dětmi nebo i jednotlivci. Každý si zde přijde na své! A Pálavu si prostě zamiluje. Pojďme se podívat za krásami Mikulovska.

Propadněte Pálavě všemi smysly!

Pálava, místo s neopakovatelnou a kouzelnou atmosférou, které si podmaní každého. Hřeben Pálavy je nepřehlédnutelnou dominantou nejjižnějšího cípu Moravy. Slunce se zde zřídkakdy schová za mraky, a tak vás doprovází za poznáváním Mikulovska. Pravý domov zde našel Ryzlink vlašský, který je nejpěstovanější odrůdou, ale vyzkoušet můžete i jiné odrůdy, jako je Veltlínské zelené, Sauvignon, Chardonnay nebo Pálava. Jste-li zastánci červeného vína, určitě neodoláte vynikajícímu Svatovavřineckému nebo Frankovce. Ať už budete projíždět kteroukoliv část mikulovské vinařské podoblasti, k zastavení u dobrého vína vás budou lákat četná vinařství a vinné sklepy, například v Pavlově, Perné, Sedleci, Novosedlech, ale i v dalších obcích. Nic se nevyrovná okamžiku, kdy tu budete popíjet vynikající víno a pozorovat západ slunce. Načerpáte zde energii, oprostíte se od každodenních starostí a budete si užívat nezapomenutelnou atmosféru, kterou Pálava nabízí.

Toulky Mikulovskem

Při zdejších toulkách nejen za vínem objevíte řadu zajímavých míst, měst, vesniček v čele s pohádkovým Mikulovem. Na tamním zámku si můžete prohlédnout zajímavou vinařskou expozici, kolekci dobových vinařských listů a také raritu v podobě obřího vinného sudu. Druhým neoblíbenějším cílem turistů je Lednicko-valtický areál, který byl na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsán už v roce 1996. Okouzlí vás unikát, který vznikl za pomocí přírody a lidské práce na bezmála dvou stech kilometrech čtverečních. Šlechtická sídla obklopena parky, zahradami, rybníky, řekami a lesy doplněná řadou soch, kolonád a kaplí vás pohltí do svého časoprostoru a už se nebudete chtít vrátit domů. Nevynechejte ani návštěvu Valtického podzemí, kde se rozkládá unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů vzájemně propojených v celkové délce 900 metrů. Ať už máte rádi pěší turistiku nebo preferujete jízdu na kole vyrazte na Vinařskou naučnou stezku Mikulov, která je dlouhá 20 kilometrů a vede vinařskými obcemi jako jsou, Bavory, Perná, či Horní a Dolní Věstonice. Pro romantiky je ideální procházka mezi Valticemi a Lednicí, kde objevíte 10 staveb, které vznikly na počátku 19. století. Mezi ně patří Janohrad, Minaret, Chrám Tří grácií, Apollónův chrám, ale i Dianin chrám, Kolonáda na Rajstně a další. Vynikající víno, nádherná příroda, úchvatné pamětihodnosti a nezapomenutelná atmosféra tvoří Mikulovsko, a tak na nic nečekejte a vyrazte. 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína