Jihomoravský kraj chce organizovat výměnné pobyty vinařské školy

Studenti Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku by mohli od příštího školního roku jezdit na výměnné pobyty do zahraničních vinařských škol, které patří ke špičkám v Evropě. Novinářům to dnes řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který o tom dnes jednal v Lednici na Břeclavsku se zástupci evropských vinařských regionů. Podle ředitelky školy Ivany Machovcové by to bylo obohacení pro studenty. Občas už do zahraničí jezdí, rozšíření o další regiony však Machovcová vítá.

Hašek mluvil o výměně zkušeností ve vinařských školách se zástupci regionů z Německa, Rakouska, Španělska, Itálie nebo Francie. "Seznámil jsem kolegy s tím, že Jihomoravský kraj zřizuje střední vinařskou školu. Vidím přednost v osobním navázání kontaktů. S prezidentem Sdružení evropských vinařských regionů Sergiem Chiamparinem, který je šéfem jednoho z italských krajů, jsme se domluvili na budoucí spolupráci," uvedl Hašek. Pro kraj je podle něj velká výzva rozšířit stávající partnerství kraje o další regiony, a to především o ty, které se věnují vinohradnictví. Další spolupráci lze navázat i s vinařskou školou v německé oblasti Bádensko-Württembersko.

Studenti by podle Haška mohli poznat hned několik věcí. "Seznámili by se s praktickou výukou v jiných školách, ale také například se zkušenostmi s technologiemi na ochranu vinic a vinohradu v souvislosti s letošními mrazy," dodal Hašek.

Vinařská škola má kolem 200 studentů, z nichž se zhruba polovina věnuje vinohradnictví a zbytek agroturistickému oboru. Podle ředitelky Ivany Machovcové už nyní zahraniční spolupráce funguje, a to především s Francií, další nové regiony ale budou přínosem. "O výměnné praxe je velký zájem. Vždycky je to obohacením pro studenty," řekla ČTK Machovcová. Dodala, že v současnosti občas jezdí do zahraničí celé třídy, ale většinou na výměnné pobyty jezdí jen jednotlivci.

Zdroj: http://www.agris.cz
Datum vydání: 30.5.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína