Potvrzeno: Sklenice červeného vína před spaním pomáhá hubnutí!

Tohle se čte moc dobře. Zvláště pokud je člověk zvyklý dávat si malou sklenku vína či dvě před spaním na uvolnění po náročném dni. Zatímco většina diet doporučuje s alkoholem skoncovat – je v něm přece cukr – vědci hned ze dvou renomovaných univerzit ho naopak spíše doporučují. Co si vybrat?

Vědecké studie je potřeba brát s rezervou, občas zkoumají věci zbytečné a občas si poněkud protiřečí. Ale zjištění, s nímž přišly hned dvě renomované univerzity, potěší: autoři z Washington State University a Harvard Medical School se nezávisle na sobě shodli v tom, že jedna až dvě skleničky vína před spaním jsou něco jako zázračná pilulka, která může pomoci zhubnout.

Jak to? Zdá se, že polyfenoly, látky přirozeně se vyskytující v červeném víně – konkrétně je to resveratrol – pomáhají tělu měnit bílý tuk na tuk hnědý. Zatímco prvně jmenovaný je typickým tukem z tukových zásob, kterých se chceme zbavit, hnědý tuk je zdravý a tělo ho alespoň trochu potřebuje, aby mohlo správně fungovat. Navíc je mnohem snazší ho spálit. Tohle je objev vědců z Washingtonu.

A ti z Harvardu jdou ještě dál, když rovnou říkají, že ženy, které pijí denně před spaním dvě deci vína, jsou hubenější. Nestřílejí zrovna od oka, protože sledovali dvacet tisíc žen celých třináct let a tohle je jen jedna z věcí, kterých si všimli.

Resveratrol podle všeho také zpomaluje stárnutí buněk a snižuje chuť k jídlu, takže zdaleka tak nehrozí, že kdo si dá trochu červeného, ještě vyplundruje večer ledničku. Nicméně si to musí každý přebrat po svém, protože je fér říci, že resveratrol se vyskytuje také třeba v jahodách a ještě více v borůvkách. A je také fér říci, že i víno obsahuje nějaký ten cukr, takže když tuhle energii neuberete někde jinde, z hubnutí nebude nic.

Zdroj: Blesk.cz
Datum vydání: 25.4.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína