VOC má 41 vín

ZNOJEMSKO /Dvakrát ročně mohou vinaři VOC Znojmo přihlásit svá vína na zatřiďování. V tom posledním 18 vinařů přihlašovalo 49 vín, uspělo jednačtyřicet z nich. Hrdlo těchto lahví teď bude zdobit páska garantující označení víno originální certifikace (VOC).

Jde o rekord, téměř o dvojnásobek počtu vín, která označení získala v dubnu vloni. "Je to dáno přísností jejich výběru, kdy zpočátku procházelo pouze 40 procent přihlášených vín. Jelikož si vinaři jsou vědomi potenciálu apelačního systému a dobrého jména VOC, věnují čím dál více úsilí nejen výběru přihlašovaných vín, ale především už výběru viničních tratí a hroznů pro výrobu vína. Nedílnou součástí je i poctivá práce při výrobě vína," vysvětluje nárůst předseda VOC František Koudela.

Žádné pásky kvality navíc

Nejvíce je vín odrůdy Sauvignon (17), dále Veltlínské zelené (12), Ryzlink rýnský (11) a jedno cuvée. "Vinaři obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měli v době odběru vzorků vín k zatřídění," doplňuje Koudela. Na identifikační pásce nalezne zákazník kód výrobce, číslo šarže, kód rozhodnutí a počet lahví v dané šarži. Pro spotřebitele je tato kontrolní páska garancí původu.

Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. Označení však cílí v první řadě na spotřebitele, jenž má díky tomuto označení jistotu, že si kupuje kvalitní víno, které je typické pro danou oblast.

Jen ze tří odrůd, ale i cuvée

Pro Znojemsko jsou to vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée. Aby ve vínech ještě více vyniklo terroir a vína tak byla ještě charakterističtější pro Znojemsko, musela mít zatřiďovaná vína zbytkový cukr maximálně 15 gramů na litr. Právě nižší obsah cukru dává vínu ještě typičtější charakterové vlastnosti.

VOC Znojmo, založené v roce 2009, je prvním apelačním systémem v České republice.

Zdroj: 5plus2
Datum vydání: 15.4.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína