Košty jsou naším kulturním dědictvím a musíme je zachovat

Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Niytray na výstavě Tichá vína Reduta: Při degustaci tichých vín v uherskohradišťské Redutě spekulovali v sobotu její návštěvníci o tom, zda projde v Poslanecké sněmovně zákon, který by měl chránit člověka před škodlivými účinky návykových látek a alkoholismem. Vinaři, zahrádkáři, členové společenských organizací i veřejnost jsou přesvědčeni, že zejména na Slovácku a na Valašsku patří košty vín a kořalek k životu tamních obyvatel. Budou se jich muset vzdát? Nebo bude v zákoně nějaká výjimka? Byla by to velká škoda, kdyby košty vín a destilátů zanikly? Mezi návštěvníky výstavy tichých vín byl i prezident Svazu vinařů ČR Tibor Niytray, který v souvislosti s tímto ožehavým tématem zodpověděl Deníku několik otázek.

- Pokud by ale poslanci návrh schválili, měly by ochutnávky burčáků, vín a destilátů v České republice namále?

Pevně věřím v to, že takový zákon Parlamentem České republiky nemůže projít. Svaz vinařů udělal v této oblasti obrovský kus práce a spojil se s rozumnými poslanci, senátory a politiky, kteří takovému zákonu nedají zelenou.

- Předpokládám, že když se zmíněný zákon připravoval, měl se snad k němu možnost vyjádřit Svaz vinařů, potažmo i vy. Nebo jste k tomu nedostali prostor?

Pokračování na straně 3 Košty jsou naším kulturním dědictvím, proto je musíme zachovat

Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Niytray na výstavě Tichá vína Reduta v Uherském Hradišti:

Dokončení ze strany 1

Bylonámvelice líto, že když někdo zákon připravoval, tak se nás vinařů, kterých by se dotkl, nezeptal, zda s jednotlivými body návrhu souhlasíme, zda máme nějaké připomínky. Vzhledem k tomu, že texty, které byly do navrhovaného zákona implementovány, byly hodně amatérské a hodně nepřesné. Posléze jsme ale z ministerstva zdravotnictví dostali zprávu, že návrh zákona by se koštů neměl týkat. Já jsem totiž právník, ale tak, jak byl návrh zákona napsán, byl­li by schválen, tak už bychom si v podstatě vína nelízli. A nejenom nelízli, ale nemohli by se učit studenti našich vinařských a zahradnických škol, ale ani číšníci, protože by víno ani jiný alkohol nemohly do prostor školy ani páchnout. Nevím, jestli vůbec někdo počítal s tím, že se návrh takzvaně dočistí v konečnéfáziažvparlamentu. Takby se ale zákony rozhodně dělat neměly. Zejména ne tehdy, pokud by dopadly na tradiční kulturu v místech, kde se pěstuje ovoce, kde se víno nebo jiné alkoholické nápoje vyrábějí.

- Určitě za výstavní sezonu vín navštívíte řadu koštů, nejen těch noblesnějších, jako jsou Tichá vína Reduta, ale těch na vesnicích, které na úkor svého volného času pořádají vinaři ruku v ruce se zahrádkáři. Setkáváte se na nich s lidmi, kteří by byli namol opilí?

Když se dnes podívám po čtyřhodinové ochutnávce tichých vín sálem Reduty, nevidím tu jediného potácejícího se muže nebo ženu natož někde válející se vyznavače vína. A nebývá tomu, ani na výstavách vín ve městech a na vesnicích, které se konají v režii vinařů a zahrádkářů. Ale pojďte se podívat do států, kde jsou obrovské restrikce, co se alkoholu týče, a tam takových lidí najdete spoustu, protože oni pijí tak, aby se okamžitě dostali do nějakého alkoholového opojení. Lidé se na košty vín nejdou opít, ale s vinnými moky se seznámit, vychutnat si je, pohovořit si o nich, poradit se se zkušenými vinaři.

- Navrhovaný zákon ale směřuje také na dětské akce. Tam by se v případě, že je navštíví víc dětí než dospělých, nemělo podávat víno nebo kořalky vůbec. Také s tím určitě souhlasíte?

Košty jsou kulturním a historickým dědictvím, které musíme pro další generace zachovat. Ano, hlídejme to, aby děti a mladiství nepili alkohol. Ale tady je potřeba vést rodiče k tomu,abynenechali svoje děti pít alkohol. Jsme to my rodiče, kteří neseme za svoje děti zodpovědnost, nikoliv stát. Motivujme rodiče k tomu, aby chránili svoje děti před pitím alkoholu, ale nežádejme stát, aby v tomto směru zastupoval roli otce a matky. To je paternalistický přístup, který v této oblasti ani v tradicích, které jsou nám dány historicky, nemámísto.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína