Video: Světový šampion z Paříže - Cabernet Moravia z Vrbice

Na světě je nespočet soutěží vín, ale jen jedna je ta nejprestižnější, jen na jedné hodnotí vína nejlepší enologové světa. Tou soutěží je pařížská Vinalies Internationales. V kategorii růžových vín se zde letos poprvé v historii stalo absolutním šampionem moravské víno z moravské odrůdy – Cabernet Moravia rosé, pozdní sběr 2015 vinaře Leoše Horáka z Vrbice.

Jako jeden z porotců se soutěže zúčastnil také JUDr. Luboš Bárta MBA, šéfredaktor časopisu Sommelier, který význam tohoto ocenění spolu s hrdým výrobcem šampiona Leošem Horákem přiblížil v krátkém videorozhovoru.

Stejně jako vítězné víno soutěže má i odrůda Cabernet Moravia původ na Moravě. Odrůdu vyšlechtil v 70. letech Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe.

Rosé z Cabernetu Moravia, ale i z dalších kabernetových odrůd, bývá ze všech růžových vín nejvýraznější v barvě, vůni i chuti. Jsou to vína plná, mazlivá i šťavnatá, ideální pro jarní a letní večery. Nezřídka patří mezi nejoblíbenější rosé vinařství.

V barvě jsou sytě malinová s velmi výraznou až pikantní vůní. V chuti i vůni naleznete plné a hebké tóny rybízových a ostružinových listů, černého rybízu, brusinek a ostružin.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína