Ročník 2015: krásná a chuťově bohatá vína

Po neslavném ročníku 2014 se mají milovníci hroznového moku na co těšit. Podle odborníků budou vína z loňska mimořádná. Potvrdila to i jedna z největších degustací, která začala v pondělí v Brně. Vína z ročníku 2015 tam hodnotilo 71 degustátorů.

"Skutečnost, že hodnotíme opravdu výtečný ročník, potvrzuje i fakt, že letos jsme dostali k posuzování celkem 811 vzorků od 126 vinařů. Loni jich byla jen polovina," řekl Právu za pořadatele již 18. ročníku prestižní vinařské soutěže Vinum Juvenale Miroslav Karbula.

Populární Hibernal

Podle něj budou vína z loňské úrody chuťově velmi zajímavá. "U některých odrůd se mohou sice vinaři potýkat s problémem vyšší kyselinky, ovšem zkušení na to byli připraveni a bude to zřejmě nedostatek zanedbatelný," dodal Karbula s tím, že na vzestupu je výroba módních růžových vín, kterých na degustaci dodali vinaři 150.

Mezi bílými odrůdami je stále populárnější v Německu vyšlechtěná odrůda Hybernal. Překvapivě jsou mírně na ústupu vína červená, kterých se v Brně hodnotí sto. Výjimku mezi nimi tvoří odrůda Dornfelder, jejíž obliba je stále na vzestupu.

Po prvním kole degustací, při kterém hodnotitelům pomáhá speciálně vytvořený počítačový program, zasedne 29. února komise ještě jednou, aby z vítězů jednotlivých kategorií vybrala absolutního šampióna.

"Program nahrazuje zdlouhavé vypisování a poté ještě zdlouhavější vyhodnocování zjištěných vlastností a bodů u jednotlivých vzorků na papíře. Nový postup znamená pro degustátory prakticky desetkrát kliknout do příslušné kolonky na obrazovce v programu, který pak už sám vše potřebné zpracuje," popsal kybernetickou pomoc Karbula.

Vyhlášení konečných výsledků bude 9. března.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína