Zeman na Hradě ocenil vítěze Národní soutěže vín

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal ocenění sedmi vinařům, kteří zvítězili v jednotlivých kategoriích soutěže Národní soutěže vín ČR 2016. Dobře naladěný prezident zopakoval starší bonmot o tom, že člověk není plnohodnotný, dokud nenavštíví moravský vinný sklípek.

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal ocenění sedmi vinařům, kteří zvítězili v jednotlivých kategoriích soutěže Národní soutěže vín ČR 2016. Dobře naladěný prezident zopakoval starší bonmot o tom, že člověk není plnohodnotný, dokud nenavštíví moravský vinný sklípek. Navrhl proto, aby se výstavba nových sklípků podporovala třeba z Vinařského fondu.

"Jednou jsem prohlásil, že člověk, který nenavštíví moravský vinný sklípek, není plnohodnotný a odpověděla mi jedna paní, že se cítí plnohodnotná, i když v žádném sklípku nebyla," uvedl prezident na úvod setkání. "Myslím, že bychom i této paní měli dát šanci, aby nějaký třebas i nový sklípek navštívila," žertoval Zeman.

Se skupinou oceněných vinařů a dalšími zástupci oboru chce prezident mluvit o využití Vinařského fondu, novém vinařském zákoně nebo pančování sudového vína. Zeman, který vinaře pozval na Hrad už loni, dodal, že doufá v to, že založil tradici, v níž budou pokračovat i jeho nástupci.

Po úvodních projevech Zeman předal diplomy zástupcům společností Vinařství Volařík, Znovín Znojmo, a.s., SONBERK, VÍNO J. STÁVEK, Bohemia Sekt, CHATEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice a Vinselekt Michlovský.

Při slavnostním přípitku oceněným šumivým vínem společnosti Bohemia Sekt prezident poznamenal, že letos nezopakuje přípitek z loňska, který prý rozčílil lidi, kteří nemají smysl pro humor. Zeman tehdy připíjel se slovy: "Smrt abstinentům a vegetariánům".

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína