I my umíme světové červené víno

Ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný k letošnímu šampionu Salonu vín říká:

Valtice – Letitá nadvláda bílých vín skončila. Titulem nejlepšího vína v České republice pro rok 2016 se poprvé pyšní červené víno. Konkrétně Merlot,výběr z hroznů 2012, barrique z Chateau Valtice. Cenu pro šampiona Salonu vín převzal v pátek ve Valticích ředitel společnosti známé také pod starším názvem Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný.

- Překvapil vás takový úspěch vašeho Merlotu?

Nepřekvapil, ale velmi mě potěšil. Je to špičkové víno, které už před Salonem vín obdrželo několik ocenění. Nicméně pro získání titulu na naší nejprestižnější soutěži, což Salon vín je, jenom kvalita nestačí. Vždy se musí sejít určitá souhra okolností a potřebujete i kus štěstí.

- Umlčí nový šampion hlasy, že jižní Morava je konkurenceschopná hlavně s bílými víny?

To je mýtus, který někdo neustále opakuje. Osobně jsem přesvědčený, že naše moravská vína snesou jakékoliv srovnání se světovými víny. Ostatně úspěchy moravských červených vín na světových soutěžích to jen potvrzují. Vždy je však potřeba vynikající ročník, dobrá viniční trať, vhodně zvolená odrůda a šikovný vinař.

- Znamená to, že výroba dobrého červeného vína je větší "alchymie", než je tomu u bílých vín?

Svým způsobem ano. Ve srovnání s bílými víny je potřeba víc se věnovat hroznům na vinici, zejména redukce sklizně a zelené práce si vyžadují více energie. Pak je zapotřebí i vhodně zvolit sudy, ve kterých bude víno zrát, a také je potřeba velkým červeným vínům dát ten správný čas.

- Prozraďte, o jakou částku od vyhlášení výsledků Salonu vín vítězný Merlot podražil?

Nejprve jsme s cenou vůbec nehýbali, stále stál původních 435 korun. Zájem byl však takový, že jsme měli obavu, aby se víno nevyprodalo ještě do konce roku. Proto jsme se pro posledních tisíc lahví rozhodli cenu zvednout. Hlavně z důvodu, abychom se mohli šampionem chlubit aspoň v letošním roce. Nyní stojí láhev 599 korun.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína