Svaz vinařů zpracoval poznámky k novele vinařského zákona

Po dlouhodobé přípravě schválila 18. 1. 2016 vláda návrh MZe na novelizaci zákona o vinohradnictví a vinařství č. 321/2004 Sb. v platném znění. Dne 21. 1. 2016 bylo znění novely zveřejněno na stránkách MZe. Provedli jsme prvotní studium textu novely a na základě aktuálních znalostí a informací přinášíme úvodní základní poznámky k tomu, co nového tato naše stěžejní vinařská legislativa přináší a co to bude, pravděpodobně, v praxi znamenat.

Je velmi důležité si uvědomit, že znění novely musí ještě schválit Parlament ČR a tudíž se nejedná o finální znění. Vzhledem k tomu, že jde o vládní návrh, tedy návrh schválený koaličními ministry, domníváme se, že zde nebude bez podpory vlády (MZe) velký prostor pro změny a „lidotvorbu".

Tato informace má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou informovat vinařskou veřejnost (ale nejen ji) o důležitých změnách a rozhodně nebude poslední možností seznámit se s tím co vinařský obor v budoucnu čeká. Zdůrazňujeme, že se nejedná o oficiální výklad ustanovení návrhu novely zákona, ale že jde o materiál, který má pouze sloužit lepšímu pochopení legislativního textu. Z toho důvodu se na něj nedá odvolávat v případných sporech.

Soubory ke stažení

pdf, 219411

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína