U vína se baví už patnáct let

Svobodná spolková republika Kraví hora přitáhla díky recesi do sklepů v Bořeticích tisíce návštěvníků.

BOŘETICE /Před patnácti lety se poprvé sešla vláda samozvané Svobodné spolkové republiky Kraví hora. Od té doby pobavili bořetičtí vinaři, které sdružuje, stovky lidí svými recesistickými akcemi a zároveň s laskavým humorem podpořili boj vinařů třeba proti nesmyslné legislativě. A je to právě stát recesistů z vinných sklepů, který do Bořetic táhne tisíce turistů.

"Na začátku jsme si vytyčili cíl: co se tu vypěstuje, to se tu také musí vypít a sníst. A začali jsme lákat turisty," vysvětluje Václav Petrásek, který stál u zrodu kravihorské republiky, že hlavním úkolem samozvaného státu bylo podpořit menší vinaře a místní podnikatele. V té době nebylo v okolí jediné místo, kde by se turisté mohli najíst či přenocovat. "Dnes máme tři hotely, několik penzionů a vinaři si přebudovávají nástavby sklepů na ubytování rodinného typu," pochvaluje si muž, který se honosí titulem "prezident na furt". Když se nedávno pokoušeli dopočítat, kolik lůžek pro turisty v Bořeticích je, došli k tisícovce. "I tak je v sezoně velký problém bez dlouhodobě dopředu zajištěného ubytování něco najít," tvrdí Petrásek.

Kravihorská republika se zkrátka stala největší devízou vinařské obce. A přispěly k tomu hlavně půvabné recesistické akce. Třeba ta nazvaná "Špaček", při níž si Kravihorští vzali mustr od aktivistů protestujících proti Temelínu. Na oplátku na hranicích s Rakouskem protestovali proti rakouským větrným elektrárnám, které plaší špačky a ti pak nemohou z moravských vinic odletět.

"Do Brna jsme svolali antireferendum za zastavení ruského kola v Prátru, neboť nám od něj jde na naše vinice mráz z Vídně," popisuje Petrásek. Další povedenou recesistickou akcí bylo referendum o přistoupení kravihorské republiky k Evropské unii. Konalo se ve stejném termínu jako to oficiální, v němž voliči rozhodovali o připojení České republiky. Recesistický volební lístek se ovšem upravoval otisknutím palce do vína odrůdy "Bago".

K tomu všemu mají Kravihorští vlastní pasy, poštovní známky i platidlo – jeden Kravihorec má hodnotu eura a je krytý vínem pokladu republiky. Bořetičtí zkrátka předvádějí, že u vína se mají lidé smát.

I když celá Svobodná spolková republika Kraví hora vypadá jako jedna velká legrace, její "vláda" se musí popasovat i s reálnými problémy. "Demonstraci jsme svolali také na schody Janáčkova divadla, a to proti bývalým celníkům, kteří se stali finanční policií a trápili naše vinaře. Jiný protest byl zase proti nápadu bývalého ministra financí Miroslava Kalouska na zdanění tichých vín. Vše recesistickou formou, jež přitáhla média – ta té naší samozvané republice udělala takovou reklamu, kterou by nemohla nikdy zaplatit," netají se Václav Petrásek tím, že vsadit na recesi byl pro Bořetice dobrý tah.

Za 15 let existence vinařského státu se v okolí sklepní lokality Kraví hora mnohé změnilo. Rostou nové penziony, vinařství, mění se také krajina – přibyly tu rybníčky i rozhledna. A možná právě vtipní vinaři mohli z velké části za zisk titulu Vesnice roku, který Bořetice vybojovaly v roce 2005.

A vinařská vláda má pořád práce dost. Právě teď řeší budování záchytného parkoviště, které by stáhlo auta z úzkých uliček mezi sklepy. Musí zvládnout také potíže s odpadní vodou, která už tady podemlela tři sklepy. Na místních vinařích bude také řešení potíží s vandaly.

Zdroj: 5plus2
Datum vydání: 15.1.2016
Číslo: 2
Strana: 3
Autor: IVANA SOLAŘÍKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína