Vinobus obce podpořily

ZNOJMO – Ostrý start Vinobusu, který na jaře vyrazí na cesty pro turisty mezi vinařskými místy Znojemska, podpořily další obce. K zastáncům nezvyklé myšlenky zpřístupnit vinné sklepy komfortním způsobem, se přidaly Tasovice a Chvalovice.

"Vinobus není výdělečným projektem. Jeho cílem není zisk, ale podpora vinařské turistiky na Znojemsku. V Tasovicích i Chvalovicích má svou zastávku, a tak věřím, že turisté zavítají i do zdejších sklípků či gastronomických zařízení," řekl předseda VOC Znojmo František Koudela. Chvalovičtí svou podporu slíbili až do roku 2025. Nezvyklý projekt Vinobusu, autobusu s možností přepravy dvaceti kol cykloturistů, vstoupí po prvních předváděcích jízdách vloni letos na jaře do ostrého provozu. Speciálně upravený vůz pro dvaatřicet lidí bude od znojemské Vlkovy věže vyjíždět na šestašedesát kilometrů dlouhou cestu po vinařsky zajímavých místech Znojemska. Ve volných chvílích bude navíc možné si Vinobus objednat i pro zvláštní výlety. Do dubnového startu jízd ještě zbývá nějaký čas, kterým organizátoři projektu nemrhají. Stejně jako pokračují práce na zvlášť upraveném autobusu, chystají programátoři speciální webové stránky Vinobusu.

Projekt sám, který nově podpořily dvě obce, je společným dílem Jihomoravského kraje, města Znojma a Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava. Na akci se velkou měrou podílí VOC Znojmo. Vína originální certifikace (VOC) představují pro danou oblast autentická vína. Jejich producenti založili sdružení, které si klade za úkol podporu vinařství. Vinobus je jednou z možností, zaveze návštěvníky přímo k vinařům, kteří tato vína vyrábějí.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína