Nadšenec z Kladna pomohl zachránit rodinný sekt z Kobylí

Jak se učí vinař dělat sekty? Pokud nemá někoho, kdo mu předá své zkušenosti, tak složitě a dlouho. Vždyť mezi jednotlivými pokusy uplyne několik let, než je možné zhodnotit výsledek. Výroba sektů je během na dlouhou trať, ví dobře i Vladimír Hříbal.

Ač pochází z Kladna, z oblasti, která má k vínu daleko, pohybuje se bez problémů ve světě vinařů. A hlavně pomáhá zachovat tradici uznávaného vinařského specialisty Jana Petráka z Kobylí na Břeclavsku.

Petrák byl až do své smrti respektovaným vinařem, specialistou na výrobu sektů. Získal osvědčení institutu ve francouzském Epernay, že ovládá výrobu šumivého vína "méthode traditionnelle". Když po jeho nečekaném skonu stála rodina před otázkou co dál, rozhodli se tradici udržet.

Běh na dlouhou trať

Marcela Hříbalová vinařství zdědila a společně s manželem Vladimírem, dcerou Kristýnou a synem Tomášem jej dál rozvíjí. Kromě zachování tradiční výroby se rodina snaží i o další rozvoj. Do výroby vína dceru a zetě zasvěcoval již zakladatel firmy, své znalosti předává i vdova po něm Drahoslava Petráková. Vše další už leží na bedrech pokračovatelů.

"Výroba nových sektů a jejich zdokonalování je během na dlouhou trať. Vezměte to tak, že něco vyrobíte, a než to vyzkoušíte, uplynou tři roky," říká Hříbal.

Ten se nebojí zkoušet i nové sekty. Třeba růžový Sekt Grande, vyrobený z odrůdy Merlot.

Bio hrozny

"Než se sekt dostane k lidem, trvá to opravdu dlouho. Sekty zrají na kalech nejméně patnáct měsíců, průměrná doba zrání je v našem vinařství pět let, ale některé odrůdy si poleží klidně i deset let," říká vinař.

Po proběhnutí druhotné fermentace v lahvi leží sekt na kalech a zraje. Následuje setřásání kvasinek a až pak přichází na řadu finální fáze: odstřelení kovové korunky, přidání dozážního likéru a případné doplnění hladiny. Dozážní likér ovlivní výslednou chuť sektu a především obsah cukru. Sekt může být minimálně sladký "natural", "brut" až po sladký "doux".

"Vína děláme z vlastních bio hroznů. Naším cílem je v budoucnu vyrobit alespoň jeden sekt kompletně v bio kvalitě," prozradil vinař. Ani složitý ročník 2014 jim nezkomplikoval život, na sekty sklízí hrozny s nižším obsahem cukru, a tak je posbírali dříve, než se pokazilo počasí a na vinice udeřila hniloba. Letošní sklizeň byla bez problémů, než však bude možné hodnotit sekty ročníku 2015, musí si vinař ještě počkat.

"Vyrábíme nejen vlastní sekty, ale nabízíme vinařům i možnost spolupráce při výrobě jejich vlastního sektu," dodává Hříbal.

Skutečnost, že se z něho po smrti zakladatele firmy stal téměř ze dne na den vinař, má za následek i toulavý život, desítky hodin za volantem na dálnici mezi Kladnem a Kobylím. Tradici se ale rodině podařilo udržet a zejména sekty se šupinami čtyřiadvacetikarátového zlata patří k tomu nejzajímavějšímu, co rodinné vinařství nabízí. Ostatně před lety s tímto sektem překvapili i Francouze.

Vinařství se jménem zakladatele Jana Petráka produkuje ročně kolem 6000 lahví sektů, nabízených nyní v lahvích s novým designem. Pro zájemce je umí vyrobit i v nezvyklých objemech, největší pojme osmnáct litrů klasického sektu.

Zdroj: Právo
Datum vydání: 29.12.2015
Odkaz: http://pravo.novinky.cz/
Číslo: 300
Strana: 5
Autor: Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína