Kvalitní červená vína z Moravy

Ivana ŠMELOVÁ, moderátorka: Už nejen bílá, ale i červená vína z Moravy jsou stále kvalitnější. Tento týden to ukázaly i výsledky letošního Salonu vín, kdy poprvé v historii získalo titul absolutního šampiona víno z červené odrůdy. Medaile za červená vína vozí moravští vinaři už i ze zahraničí.

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Pět let po sobě se domácím vinařským šampionem stala vína z bílých odrůd. Letos poprvé musela přepustit titul své červené kolegyni. Merlot z valtického vinařství zaujal třeba vůní vanilky, dřeva a kávy. Ke stupňům vítězů dozrál ve francouzských barikových sudech.

Antonín ŠŤASTNÝ, Chateau Valtice:

V tom barikovém sudě probíhá takzvaná mikrooxidace, a to víno zmohutní. Některé ty látky, které obsahuje to víno, se víc slínají dohromady, a to je komplex vlastností, které pak je výsledné ta bariková, bariková aromatika.

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Vědecké postupy při výrobě vedou společně s teplejším počasím posledních let k tomu, že moravská červená vína přestávají zaostávat za dříve nedostižnými vzory z jižních zemí.

Kamil PROKEŠ, Ústav vinohradnictví a vinařství, MENDELU:

Ten rozdíl se v posledních letech stírá díky té vyzrálosti a vracení sudů do technologie, protože sudy jsou tradiční technologie, která byla trošičku opomíjena.

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

To potvrzují i mezinárodní úspěchy. Láhve s moravským červeným už nosí i nálepky připomínající medaile třeba ze soutěží v Londýně nebo San Franciscu.

Pavel KRŠKA, Národní vinařské centrum:

Co se týče těch odrůd v zahraničí, není jedna konkrétní odrůda, ale jsou tam takové ty naše tradiční odrůdy, jako je Frankova, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe.

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Ve výsadbě ale mají stále převahu bílé odrůdy, ty totiž zabírají dvě třetiny všech moravských vinic. To se ale může v budoucnu změnit. I letošní šampion Merlot byl totiž do české odrůdové knihy zapsán teprve v roce 2001 a dnes už se pěstuje na 108 hektarech vinic. Ondřej Schneider, Česká televize.

Zdroj: ČT 1
Datum vydání: 10.12.2015
Moderátor: Ivana ŠMELOVÁ
Relace: Události v regionech - Brno
Čas vysílání: 18:22:05
Rozsah: 00:01:56
Hosté: Ondřej SCHNEIDER, Antonín ŠŤASTNÝ, Kamil PROKEŠ, Pavel KRŠKA
Pořadí: 11
Oblast: Televize

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína