Na Martina se všichni těšíme, až si společně v jedenáct hodin připijeme mladým vínem

Someliér a provozovatel vinotéky Jan Kaplet v rozhovoru pro Rakovnický deník řekl:

Rakovník – Jedenáctého jedenáctý v jedenáct hodin otevřeli vinaři svatomartinská vína a ochutnali spolu s ostatními milovníky vín svoji první letošní úrodu. Co tento den znamená nejen pro vinaře, a další zajímavosti kolem vína prozradil someliér Jan Kaplet, který pět let provozuje vinotéku.

- Jako someliér poznáte dobré a špatné víno?

Poznám víno tak, že mi buď chutná nebo nechutná. Ale něco o vínu vím. Vím, jakým procesem by se mělo víno zpracovávat. Nemám ale "herní" praxi jako enolog, který denně ochutnává vzorky. Ochutnávám víno, které bereme do vinotéky.

- Co pro vás znamená svatý Martin?

Pro všechny, co mají vinotéky, je to velký den, vlastně nejhlavnější v roce. Ač pití svatomartinského vína je tradice mladá, zhruba dvacet let, stále se rozvíjí. Mladá vína se dělala i dříve, ale asi posledních deset let se toto víno hodně propaguje. Je to dobrý obchodní krok pro vinaře i pro nás. Lidé mají o svatomartinské stále větší zájem a stále více jich na Martina přichází, aby ho ochutnali. Najdete ho i v restauracích spolu se svatomartinským menu. A to je dobře, že i v tomto historicky spíše pivním regionu lidé více pijí víno, a to nejen na Martina.

- Svatomartinské víno má už své dané odrůdy?

Podle vinařského zákona je jasně dané, ze kterých odrůd se svatomartinské víno může vyrábět. My nabízíme odrůdy Műller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, v růžovém Zweigeltrebe a červené Modrý Portugal, Svatovavřinecké. Letos svatomartinské vinaři chválí. Víno mělo hodně sluníčka a je lepší než loni.

- Svatomartinské víno je rychlé a podle některých vinařů nehotové, proto se mu ani nevěnují...

Ano, někteří vinaři, od kterých víno nakupuji, svatomartinské vůbec nedělají. Toto víno znamená pro některé vinaře rychlé peníze, ale také práci navíc. Pro některé vinaře je zase lepší, když jsou hrozny kvalitní, víno je dobré, a proto si pár měsíců počkají a víno prodají za dvojnásobnou cenu. Záleží na každém vinaři.

- Ochutnáte svatomartinské třeba už desátého, abyste mohl poradit ostatním?

Ne, neochutnávám. Opravdu to dodržuji a svatomartinského vína se napiji až na Martina. Na jedenáctou hodinu se všichni těšíme, až si mladým vínem připijeme.

- Do kdy je vhodné toto mladé víno vypít?

Svatomartinské je jednorázová záležitost. Pro nás je nejlepší, když se vypije hned na Martina, nebo do víkendu. Pak o něj zájem opadá. Víno není na žádné skladování. Je dobré ho vypít zhruba do Vánoc a pak se těšit, až budou hotová další vína.

- Na jaké víno se těšíte vy?

Mám rád bílá sušší vína, takže na odrůdu Műller Thurgau, Veltlínské červené rané, a muškát, který jsme loni neměli. Ale jinak se vlastně vždy těším na všechna vína a všechna pokaždé ochutnám.

- Dáváte přednost našim vínům, nebo zahraničním?

Z devadesáti devíti procent máme vína z Moravy. Piji rád bílé suché a nepohrdnu žádným vínem. Moravská bílá vína se podle mé zkušenosti kvalitou zcela bez problémů vyrovnají jakýmkoliv často předraženým zahraničním vínům v lahvi.

- Jak se pozná dobré víno?

To se většinou pozná, až když se otevře lahev. Odebíráme víno od osvědčených vinařů a tam máme záruku, že ho vyrábějí tak, jak mají. Ale někdy i když otevřete osvědčenou značku, víno nemusí chutnat přesně tak, jak by mělo. Je to hrozně subjektivní a individuální. Každému chutná něco jiného.

- Podléhá pití vína nějaké módě?

Řekl bych, že je to podle ročního období. V zimě se vypije více červeného. V letošním horkém létě se pilo hlavně bílé, červeného minimum. Ale myslím, že většinou každý člověk už má zavedené to své víno, které vyhledává, a běda, když v obchodě dojde. A vlastně i pití svatomartinského je určitou módou. V tuto dobu se o víno zajímají i lidé, kteří ho jinak nepijí.

Zdroj: Rakovnický deník
Datum vydání: 13.11.2015
Odkaz: http://www.rakovnicky.denik.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína