Moravští vinaři se rozplývají nad kvalitou letošní úrody. Někteří rok 2015 označují za ročník století

Letošní sklizeň označují vinaři za mimořádně vydařenou. Vděčí tomu především počasí, které vinařské sezóně přálo - deště přišly po velkých vedrech právě včas.

Vysoká cukernatost navýšila výkupní cenu hroznů o pět až sedm procent.

Ochutnat letošní víno půjde už 11. listopadu, kdy začne prodej Svatomartinského vína.

Přesně za týden dojde k otevření prvních lahví mladého Svatomartinského vína. A už to by podle vinařů mělo ukázat, jak je letošní úroda vydařená. Například David Šťastný, prezident Vinařské unie a ředitel vinařství Chateau Valtice, dokonce hovoří o "ročníku století".

Za kvalitu letošní sklizně vděčí vinaři především počasí. Už deštivý podzim minulého roku nastartoval vegetaci pro rok letošní. V průběhu léta přišla horka, kdy několik po sobě jdoucích dnů překročila teplota 30 stupňů Celsia a následující deště přišly ve správný čas. "Kvůli suchu jsme mleli z posledního. Nechybělo moc a Morava byla bez vína," říká Štastný.

Nakonec je ale oproti loňsku letošní sklizeň o zhruba 40 procent vyšší než loni. A hlavně - výborná by měla být i její kvalita.

"Deště v polovině srpna přišly v pravou chvíli. Doladily vývoj prakticky všech odrůd, zejména však těch, které dozrávají později. Vytvořil se mimořádně vysoký cukr v hroznech, přiměřená je i velikost bobulí. Sklizené hrozny jsou jako z atlasu - odrůdově typické, zdravé a bez houbových chorob, které letos prakticky nebyly," říká předseda představenstva vinařství Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Negativní dopady měly letní horka a sucha na jednoleté a dvouleté vinice, které se musí v současnosti zavlažovat. Plodné starší vinice koření hluboko, tudíž je vedra do budoucna neovlivnila.

Horké léto italským vinařům svědčilo. Itálie sesadila Francii a stala se největším producentem vína - čtěte ZDE

Počasí tedy letos přálo všem odrůdám, lidé se mohou těšit především na skvělá červená vína či vína s přívlastkem. "Už teď víme, že rok 2015 bude ročníkem špičkových moravských červených vín," podotýká Šťastný. Podle něho lze světová červená vína dělat i na Moravě, o čemž svědčí jejich úspěchy na prestižních mezinárodních soutěžích.

Díky chladným letním nocím se vysoké denní teploty nepodepsaly na aroma, které je u důležité i pro Svatomartinských vína. Ředitel Vína Mikulov František Drahonský upřesňuje, že právě tato vína jsou typická svou odrůdovou čistostí a nekomplikovaností. "Perfektní kvalita hroznů a jejich vysoká vyzrálost se zákonitě promítne do charakteru vína. Letošní svatomartinská jsou dobře vyvinutá, zachovávají si svěžest a ovocnost, svůj mladistvý styl," popisuje Drahonský.

Letos bylo Svatomartinským naplněno rekordních 2, 3 milionů lahví od 113 vinařství. Ze 445 přihlášených vybrali odborníci 369 vín, které mohou značku Svatomartinské víno používat.

HNBYZNYS NA TWITTERU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin najdete také na Twitteru.

Vysoká je letos cukernatost vína. "Průměrná hodnota byla 22, což je nejvyšší cukernatosti v těchto krajinách. Některé odrůdy jsme sbírali o 14 dní dříve, aby cukernatost a poté i alkohol nebyly příliš vysoké," řekl Vajčner.

Zda cena vína, díky jeho větší kvalitě vzroste, závisí od vinařství. Vinaři však přiznávají, že protože se na Moravě vykupuje právě i podle cukernatosti, výkupní cena samostatných hroznů se v současnosti zvedla o pět až sedm procent.

V České republice se v posledních letech mění kultura spojená s vínem. "Stejně jako to bývá běžné v zahraničí, začíná být i český zákazník postupně hrdý na národní produkci a jeho zájem o české víno je větší", komentuje to Šťastný z Chateau Valtice.

Vajčner dodává, že průměrný výnos vína na Moravě je zhruba šest tun z hektaru, ale i tak je Česká republika pořád pod průměrem například francouzského hektarového výnosu.

Zdroj: byznys.iHned.cz
Datum vydání: 4.11.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína