Spokojení vinaři: Hrozny jsou vymalované jako z atlasu

Znojemsko – Pršet začalo v pravý čas, v lesích nerostou houby, a proto ani my nemáme potíže s houbovými chorobami. Navíc aktuální výkyvy teplot se významně podílí na vytváření aromatických látek ve víně. Takové hlasy zní od vinařů na Znojemsku. Vše nasvědčuje tomu, že letošní úrodu vinné révy vinaři zúročí v podobě dobrého ročníku vín z regionu.

"

Hlavní sběr začal hned týden po Znojemském historickém vinobraní. "Sklízíme především odrůdy na Svatomartinská vína. Tedy hlavně Svatovavřinecké, Zweigelt na rosé a Müller Thurgau. Některé hrozny mají tendenci jít do velmi vysokých cukrů, takže aby neuletěly do vysokých alkoholů, sklízíme Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé a samozřejmě odrůdy Irsai Oliver, Müller Thurgau a Mopr. Jde tedy o širokou škálu odrůd," uvedl ředitel největšího vinařského podniku na Znojemsku, firmy Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Jak dodal, hrozny jsou v dobré kondici. "Jsou, jak říkám, vymalované jako z atlasu. Máme je v dobrém stavu, především středně rané a pozdnější odrůdy mají dobrou cukernatost," doplnil Vajčner s tím, že pro Znovín nyní pracují stovky lidí na tom, aby sklidily hrozny z vinohradů a dostaly je k lisům.

Desítky lidí včetně kombajnu pracují v těchto dnech také ve vinicích lechovických vinařů. "Suché počasí nám nahrává. Cukernatost je podle odrůd v rozpětí od osmnácti do třiadvaceti stupňů normalizovaného moštoměru," řekl šéf lechovických vinohradů Roman Staněk, který dohlíží na více než dvě stě třicet hektarů vinic.

Lechovičtí nejdříve posbírali odrůdu Irsai Oliver. "Naše vinobraní je asi v první třetině. Po Irsai jsme sklízeli s Müller Thurgau a Sauvignony, které už máme téměř posbírané," přiblížil Staněk.

Spokojenost s letošním vinobraním vládne také v podniku Vinice Hnanice. "Jedeme naplno. Sbíráme hrozny jak pro nás, tak pro Znovín. Včera jsme sbírali Kerner pro výběr z hroznů, nyní jsou to Sauvignony v pozdních sběrech. Kvalita je dobrá, jediné, z čeho máme obavy, je fyziologická zralost hroznů," naznačil jednatel společnosti Jiří Hamza.

Také Hnaničtí hovoří o dobrém zdravotním stavu hroznů. "Voda navíc přišla v poslední chvíli a moc nám pomohla. Jsme spokojeni. Vinobraní u nás potrvá do poloviny listopadu. Navyšujeme svoji produkci, kdy budeme dělat tři sta tisíc litrů. Cukernatost Sauvignonů v Hnanicích je devatenáct stupňů, v Jaroslavicích či Vrbovci až dvaadvacet. Je to způsobeno i stářím vinic či jejich polohou," naznačil Hamza.

Plné ruce práce mají také vinaři z Rodinného vinařství Špalek. Vinobraní u nich začalo už před Znojemským historickým vinobraním. Sauvignon už je z vinic pryč. Měl cukernatost 21,3. Hrozny jsou zdravé, protože nerostou houby, tak je nemáme ani ve vinohradu," konstatoval vinař Petr Ilgner.

Jak dodal, z jedné hlavy seberou Špalkovi asi kilogram a půl hroznů. "U červených se dostaneme i na dva kilogramy z keře. S tím jsme spokojeni. Příští týden vyrazíme na Rulandské bílé. U něj očekáváme také kolem dvaadvaceti stupňů cukernatosti," zakončil Ilgner."

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína