Víno je stimul, který dělá dobrou náladu, říká loďař Stanislav Hampala

Uherské Hradiště – Už podesáté se chystá na Slovácké Slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti sympatický majitel půjčovny lodí Stanislav Hampala. "V průběhu slavností kloubím práci i zábavu, celý program jsem absolvoval jen jednou," přiznává loďař, který v jednom z ročníků účinkoval v programu regionů se spytihněvským sborem Chlapčiska.

Jak sám říká, slavnosti vína za dobu jejich konání vynechal jen třikrát, na nedostatek zájemců o projížďku na lodi si rozhodně nestěžuje. "Myslím, že lidé vyhledávají klidnou půlhodinku strávenou projížďkou po Baťově kanále, aby si mohli na chvíli odpočinout od kulturního cvrkotu slavností," vysvětluje s úsměvem.

Pokračování na straně 3

Víno je stimul

Dokončení ze strany 1

S hradišťskými Slavnostmi vína má také mnoho zážitků a dává k dobru historku o tom, jak mu jednou z kanálu zmizela loď. "Projížděl jsem kolem přístavu a loď nikde, v první chvíli mě napadlo: ‚proboha, kde je?‘" vypráví. Loď i s posádkou nakonec našel plout na kanále mimo jízdní řád nebo domluvu. Dodnes prý to posádce zmizelé lodi z legrace připomíná.

Loďař, který má vřelý vztah k folkloru a cimbálovým muzikám, postupně předává svou firmu do rukou synovce, sám se už zaměřuje spíše na stavbu lodí. V současné době má například velké plány s novou divadelní lodí, která bude objíždět přístavy.

Naotázku, zdamá Slovácké slavnosti vína a otevřených památek rád, odpovídá Stanislav Hampala jednoznačně. "Samozřejmě že je mám rád, jednak mi to přináší pracovní uspokojení a jednak se mi líbí ta atmosféra," vysvětluje adodává, že obvykle nemá rád davy, ale při slavnostech město ožije vínem, burčákem a veselými lidmi. "Víno je podle mě stimul, který dělá dobrou náladu," uzavírá.

Zdroj: Slovácký deník
Datum vydání: 2.9.2015
Odkaz: http://www.slovacky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína