Sklizeň hroznů na burčák

Jiří VÁCLAVEK, moderátor: Vinaři začínají sklízet hrozny na burčák. Kvůli teplému počasí je totiž víno zralé dřív.

Obvykle se hrozny sbírají až na přelomu srpna a září. Na úrodu vína má ale vliv také sucho, které panovalo v posledních týdnech a hroznům neprospěly ani výkyvy teplot. Vinaři tak čekají ztráty nejen při výrobě burčáku, ale taky vína.

Tibor NYITRAY, prezident, Svaz vinařů České republiky:

Podle odhadů, které máme k dnešnímu dni, pokud teď bude dál pršet a bobulky znova naberou tu vláhu a tu vodu, tak pokud to bude takhle, tak očekáváme, tak 15 % ztráty. Pokud by k tomu nedošlo, tak možná i 30, 40, ale hlavně někteří vinaři tu ztrátu už mají. U mladých vinic, které nemají rozsáhlý kořenový systém, tak tam není schopnost toho keře natáhnout, natáhnout tu vodu ze země a tím pádem došlo k velkém vysychání těch bobulek.

Zdroj: ČT 1
Datum vydání: 17.8.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína