Na kole krajem vína

Krajina, ve které se pěstuje víno, bývá povětšinou velmi malebná. Půvabná místa můžete prozkoumat během prázdninových cest třeba na kole.

SEZONA

Slunné stráně s daleko se táhnoucími vinohrady, kouzelné viniční domky a sklepy, které potěší oči nejen zapřísáhlých milovníků vína. Díky letnímu putování mezi vinohrady poznáte historii i současnost vinařství, dávné legendy a zvyky i život ve sklepních uličkách. Potěšíte také chuťové buňky, na vinařských stezkách se doslova na každém kroku nabízejí ochutnávky z místních zdrojů, degustace vína a vinných produktů. Jen pozor, pro cyklisty je konzumace alkoholu nepřípustná a koštování by se vám tak nemuselo vyplatit. Naštěstí jsou vinařské stezky kromě cyklistů určeny také pro pěší, a tak pokud opravdu neodoláte, můžete svůj bicykl zbytek cesty vést.

Vinařská magistrála

Když se řekne víno, musí se dodat Morava. Právě tam, v srdci našeho vinařství jsou s propojením objevování vinné révy a cyklistiky nejdál. Na návštěvníky zde čekají Moravské vinařské stezky, po jednotlivých trasách lze putovat za vinnou révou a s ní spojenými lidmi a jejich příběhy. Cesty mají celkovou délku přes tisíc dvě stě kilometrů. Hlavní vinařská magistrála, Moravská vinná stezka, spojuje města Znojmo a Uherské Hradiště a je tvořená jedenácti samostatnými okruhy. Každý z nich vede jinou vinařskou oblastí a záleží jen vás a na vašich chuťových pohárcích, zda si vyberete stezku Mikulovskou, Velkopavlovickou, Bzeneckou, nebo například stezku Modré hory. Trasy vedoucí převážně mezi vinicemi se nevyhýbají ani významným historickým a kulturním památkám, navíc zde během celého roku probíhá řada slavností a dalších společenských akcí pro širokou veřejnost. O tomto víkendu je to například třetí ročník Velkomoravských stezek na Podluží. Ze sedla kola můžete objevovat místa, kudy mohli procházet slovanští věrozvěstové. Délka trasy je asi 50 kilometrů.

V obcích jsou všudypřítomné informační panely s mapami tras v dané vinařské oblasti, nemusíte se tedy bát, že byste ve spleti viničních cest a cestiček zabloudili.

Po pražských vinohradech

Spojovat si vinnou révu jen s Moravou by byla chyba. Na kole za vínem se můžete vydat rovněž v Čechách, včetně Prahy. Pražský zhruba dvacetikilometrový cyklovýlet po vinicích začíná v Tróji na vinici sv. Kláry, patřící k pražské botanické zahradě, a končí na vinicích v Modřanech.

Na Mělnicku milovníci vína určitě ocení trasu z Mělníka do Roudnice nad Labem, případně vyjížďku po krásách Kokořínska, kde také nechybí pohled na místní vinice. I zde je na prázdniny plánováno mnoho atraktivních akcí, jakými je například tradiční srpnový Mělnický košt. O trochu vzdálenější litoměřické vinice patří k nejseverněji položeným v Evropě, přesto odtud díky mikroklimatu a podloží pochází skvělé bílé víno. Zdejší vinařská stezka je dlouhá zhruba dvacet kilometrů. Vede podél Labe a nádhernými kouty chráněné oblasti České středohoří. Až budete tedy přemýšlet, kudy naplánovat příští cyklovýlet, vydejte se na trať. Na tu viniční.

Více informací na: www.stezky.cz , www.vinnastezka.cz

Zdroj: Lidové noviny
Datum vydání: 4.7.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína