Turisté míří za vínem i na kola

Jižní Moravu mají podle nejnovějšího průzkumu lidé rádi. Lákají je památky a teplé léto

Jižní Morava – Dvě třetiny Čechů a Moravanů stráví letos dovolenou na území republiky. A značná část z nich zamíří na jižní Moravu. Ta patří společně s jižními Čechami, Šumavou a Krkonošemi mezi nejoblíbenější turistické destinace. Vyplynulo to z nového průzkumu agentury Czech Tourism před začátkem letní sezony.

Jednačtyřicet procent respondentů celou dovolenou stráví v Čechách a na Moravě. "Dalších šestatřicet procent zkombinuje prázdniny v zahraničí s pobytem u nás," uvedla Markéta Vogelová z Czech Tourism. Necelých devět procent účastníků výzkumu přímo odpovědělo, že se chystá na jižní Moravu. "V odpovědích se často objevovaly i konkrétní destinace, jako je Pálava nebo Moravský kras," sdělila Vogelová.

Nové objevy

Atraktivitu těchto míst potvrzuje i ředitelka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová. "Největší zájem mají turisté o Lednicko­valtický areál a jeskyně v Moravském krasu. Když je teplo, tak je velkým lákadlem také Vranovská přehrada na Znojemsku," uvedla Vojtová. Podle ní mají lidé také stále větší zájem o vinařskou turistiku a trávení dovolené na kolech.

Jižní Morava je podle Vojtové ideální místo pro dovolenou. "Má totiž průměrně o tři stupně vyšší teplotu než naše severní regiony," poznamenala. Přestože se loni v kraji ubytovalo téměř milion domácích turistů, některá místa na objevení stále ještě čekají. "Například v Bučovicích na Vyškovsku je krásný renesanční zámek. Mochezký je i celý Moravský Krumlov," uvedla Vojtová. Z výzkumu Czech Tourism také vyplynulo, že Češi a Moravané na dovolené nejraději chodí na pěší a poznávací výlety a rádi tráví čas u vody. "Velkou roli hraje, že domácí dovolená je cenově dostupnější, neexistuje jazyková bariéra a lidé se cítí bezpečně," vysvětlila ředitelka Czech Tourism Monika Palatková.

Na dovolenou do ciziny letos nepojede ani Adam Mikulášek z Brna. "V plánu mám pobyt na chatě na Vysočině. Prázdniny u moře jsou drahé a navíc u nás je hodně krásných míst," řekl Mikulášek.

Kam vyrazíte na dovolenou? Diskutujte na www.rovnost.cz

Zdroj: Brněnský deník
Datum vydání: 29.6.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína