Česká biovína nejsou žádnou popelkou

Nabídka českých biovín v posledních letech stoupá. Nejsou to pouze produkty z odrůd, které jsou rezistentní proti houbovým onemocněním, jako jsou například Hibernal, Malverina či Laurot, ale vzhledem k poptávce se vyrábějí i z oblíbených odrůd Chardonnay, Ryzlink rýnský, ale i z modrých hroznů.

Biovína neztrácejí nic na své chuti a aromatu, spíše naopak bývají výraznější a lépe charakterizují svůj původ, tzv. terroir. Tuzemská vinařství, která se rozhodla, že přejdou na šetrnou a ekologicky orientovanou produkci hroznů, čeká nejméně pětileté období, v němž musí dodržovat přísné ekologické zásady, aby vína neobsahovala žádná rezidua pesticidů a jiných chemických látek. Teprve pak po přísných kontrolách mohou obdržet certifikát, který jim umožní označovat víno v biokvalitě.

"Je velmi důležité spravovat naši zem šetrně, myslet na budoucnost a nezatěžovat ji zbytečnými chemickými látkami," vysvětluje mikulovský vinař Petr Marcinčák. A dodává, že moderní zemědělci se snaží chovat odpovědně a spolupracovat s přírodou. "Podílet se na tvorbě vína, které je dokonalým produktem okolní přírody, je pro nás nejen otázka existenční, ale i radost z vykonané práce, určitý druh umění a oprávněná hrdost a pýcha," říká další vinař, Miloš Michlovský.

Své zkušenosti si vinaři předávají v rámci Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína (Ekovín). Biovína na etiketě láhve nesou dvojí označení – české i evropské –, což je záruka, že vína jsou pod neustálou kontrolou. "Co se nekontroluje, to se nedodržuje," krátce shrnuje význam kontrol pro kvalitu vín Petr Marcinčák.

Ačkoliv ekologičtí vinaři dostávají vyšší dotace než konvenční pěstitelé, ceny konečných produktů jsou srovnatelné s běžnými víny, neboť česká vína jsou pod silným tlakem dovážených vín.

Zdroj: Právo
Datum vydání: 20.6.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína