Za červenými víny? Určitě na Velkopavlovicko!

Jižní Morava je právem po hlavním městě nejnavštěvovanějším regionem České republiky a víno v cestách na jihovýchod země hraje podstatnou úlohu. Není moravské víno jako moravské víno, protože ani Morava není jednolitým vinařským regionem. Naučme se tedy vnímat kouzlo a jedinečnost regionu, které se promítá do každé sklenky vína, vydávejme se za víny do míst, kde vznikají.

Poslouchejme jejich tvůrce a nechme se okouzlovat rázem krajiny domalovaným vlnícími se vinohrady. Turistická i vinařská jižní Morava má nespočet tváří, vypravme se tentokrát na Velkopavlovicko.

Za červenými víny? Určitě na Velkopavlovicko!

Jižní Morava je právem po hlavním městě nejnavštěvovanějším regionem České republiky a víno v cestách na jihovýchod země hraje podstatnou úlohu. Není moravské víno jako moravské víno, protože ani Morava není jednolitým vinařským regionem. Naučme se tedy vnímat kouzlo a jedinečnost regionu, které se promítá do každé sklenky vína, vydávejme se za víny do míst, kde vznikají. Poslouchejme jejich tvůrce a nechme se okouzlovat rázem krajiny domalovaným vlnícími se vinohrady. Turistická i vinařská jižní Morava má nespočet tváří, vypravme se tentokrát na Velkopavlovicko.

Proč je Velkopavlovicko tak zajímavé?

Oblast v okolí Velkých Pavlovic se právem nazývá srdcem našich modrých vín. V severní oblasti Velkopavlovicka se pěstují i odrůdy bílé, ale tento kraj se stal cílem mnoha cest za vínem zejména díky svým červeným vínům. Typickými zástupci jsou Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké, které zde nejlépe a nejvýrazněji odrážejí terroir neboli vliv všech přírodních podmínek dané lokality a vynikají originálním a specifickým charakterem. Viniční tratě zdejších Modrých hor jsou převážně kopcovité a zdejší půdy charakterizuje zejména vysoký obsah hořčíku. Teplé větry vanoucí na jižní svahy zase urychlují zrání hroznů, a to přeje právě červeným, která jsou na teplo a sluneční svit náročnější. Všechny přírodní podmínky se zde sešly v ideálních poměrech a my pak můžeme u zdejší Frankovky obdivovat typicky rubínovou barvu a aroma po třešních a višních. Svatovavřinecké ohromí harmonickou chutí s kulatými tříslovinami a vůní po podzimním čerstvém ovoci. Malinovým, třešňovým a ostružinovým tónům neodoláme u Modrého Portugalu. Zajímavé jsou i kupáže neboli směsi různých odrůd, které výslednému vínu dávají to nejzajímavější z každé své složky. Vyzkoušíme-li je přímo na místě a nebudeme se chtít vrátit domů.

VOC vína

Jak se ale v regionu zorientovat a kam si na ta nejlepší vína zajít? Obecně musí člověk hledat „to své", nebát se experimentů a degustovat různorodé vzorky z různých tratí. Vodítkem mohou být i vína originální certifikace, označovaná jako VOC. V daném regionu se pod označením VOC setkáte právě s víny typickými pro region, protože hrozny pochází pouze z pečlivě vybraných viničních tratí. Na Velkopavlovicku najdete VOC Modré hory, které se jako první specializuje právě na červená vína a dokazuje, jak významnou roli hraje místo, kde réva vyrůstá.

Velkopavlovicko na kole i pěšky

Pokud si v rámci dovolené rádi šlápnete do pedálů, vydejte se na příjemný třicetikilometrový okruh Modré hory. Nádherné výhledy z vinic či rozhleden do okolní krajiny nesporně zkrášlí váš dovolenkový den. Stezka je vzhledem ke své nízké náročnosti vhodná i pro rodiny s dětmi. Při svých toulkách nevynechejte obec Vrbice. Jedinečné sedmipatrové sklepy nepochybně upoutají vaši pozornost kamennými vstupy s goticky lomenými oblouky. Sklepy jsou vykopány v pískovcové skále, což napovídá jejich umístění na Strážním kopci, ze kterého je překrásný výhled do okolní vinařské krajiny. Ve Velkých Pavlovicích si zase můžete prohlédnout současné umění. Architektura nových sklepů zvaná „la gaudiwasser" nebo také opilé sklepy představuje sklepní uličku v moderním pojetí. Ulička stojí na úpatí nejznámější viniční trati Stará hora. Vypravte se za poznáním, které Velkopavlovicko nabízí!

Pro větší jistotu při výběru ubytování a dalších služeb se řiďte podle certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Vinařské akce na Velkopavlovicku

4. července

Město: Velké Pavlovice

Místo: start u rozhledny Slunečná

www stránka: www.vinnapohotovost.cz

Vydejte se po velkopavlovických vinařských tratích. Projeďte se cestami, kterými jezdí a chodí vinaři do svých vinic. Poznejte vinice zblízka, čeká vás 5 zastávek tématicky zaměřených na historii a současnost viničních tratí Velkých Pavlovic. Cykloakce KOLEM HOREM DOLEM startuje v 11 hodin u rozhledny Slunečná na Velkými Pavlovicemi. Délka trasy je cca 25 km nebo 10 km. Pro náročnější sportovní výkon jsou doporučena horská kola. Odměnou pro všechny budou nádherné a neobvyklé výhledy do krajiny, zajímavé vyprávění průvodce a dobře zásobené občerstvovací stanice.

27. dubna – 4. října

Město: Velké Pavlovice

Místo: sklepy vinařů ze spolku Víno z Velkých Pavlovic

www stránka: www.vinozvelkychpavlovic.cz

Vinaři ze spolku Víno z Velkých Pavlovic pro vás budou mít otevřeny své sklepy od 27. dubna do 4. října 2015. Každý týden otevřou dvě vinařství od 18 do 21 hodin. Během letní dovolené tak můžete ochutnat skvělá vína z oblasti Velkých Pavlovic.

4. července

Město: Velké Bílovice

Místo: náměstí sv. Urbana, sklepní trať Belegrady www stránka: www.velkebilovice.cz

Jedinečná akce, při které se sejdou vinaři se svými hosty a společně si zazpívají při cimbálové muzice Guráš, rozhodně neztrácí na oblíbenosti.

Dokumentuje to už třináctiletá tradice konání této události, kde se setkávají návštěvníci více generací. Víno a zpěv, to jde už od pradávna k sobě, přijeďte nasát atmosféru!

Další vinařské akce nejen na Velkopavlovicku a další zajímavosti o našich vínech najdete na www.wineofczechrepublic.cz

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína