Na zelené lákají kromě pivařů i vinaři

Brno – Křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají Ježíšovu poslední večeři s apoštoly. Tematická zelená barva dnes ve městě spojí věřící i nevěřící. Brňané zasednou k zelenému pivu, špenátu a dalším specialitám. DESETILETÁ TRADICE. Letos podesáté hospody natočí zelenou třináctku z brněnského pivovaru Starobrno. "Kulaté narozeniny našeho speciálu jsou jistě dostatečný důvod, aby se nejen Brno, ale i celá republika pořádně zelenala," poznamenala manažerka značky Zdenka Mindlová.

Pivaři, kteří neholdují Starobrnu, můžou zamířit do pivovaru Magistr v Hrnčířské ulici. I tam točí velikonoční zelené pivo. Stejně jako v baru Druhá kolej ve Skřivanově ulici, kde nabídnou zeleného strakonického Dudáka.

ZELENÉ VÍNO. Na jinou variantu zeleného alkoholu zvou vinaři. V Degustační Enotece Vindom ve Smetanově ulici nabídnou Veltlínské a Silvánské zelené za snížené ceny. "Chtěli jsme upozornit na fakt, že kromězelených piv existují i zelená vína, která se ale nabízejí celoročně, nejen jednou v roce," vysvětil manažer Tomáš Bartoš, který počítá s tím, že lidé na Velikonoce často odjíždějí pryč. Víno proto nabízejí až do příštího úterý.

ŠPENÁT NA SVOBOĎÁKU. Milovníci dobrého jídla a velikonočních tradic míří tento týden na náměstí Svobody. Šestý ročník Velikonočních slavnostní nabízí téměř čtyři desítky stánků s tematickým zbožím a řemeslnými výrobky.

Nechybí ani řada vystoupení folklórních souborů a rukodělná dílna. "Na Zelený čtvrtek se bude tradičně podávat špenát," přiblížil dnešní lákadlo mluvčí městské části Brno­střed Roman Burián. VELIKONOCE NA LEDĚ. Sportovním příznivcům se dnes od půl páté v hale TJ Stadion v Křídlovické ulici představí krasobruslař Michal Březina. Společně s fotbalistou Petrem Švancarou si zabruslí na akci Brněnské velikonoce na ledě. "Dvanáctý ročník je opět benefiční, takže i letos přispějeme dětem, které to potřebují. Když máme dvanáctý ročník, věnujeme jim dvanáct tisíc korun," nastínil organizátor Vladimír Koudelka.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína