Regionem bude jezdit "Vinobus". Už na podzim

Novinku v podobě autobusu, který bude jezdit po speciální vinařské trase na Znojemsku, představili včera ve Znojmě zástupci města společně s hejtmanem.

Znojmo – Nasednout u Vlkovy věže ve Znojmě do speciálního autobusu s výrazným logem Vinobus a vydat se poznávat krásy Znojemska spojené s vínem, vinicemi a vinnými sklepy budou moci turisté v regionu již od letošního podzimu. Novinku, která má za cíl především podpořit turistický ruch v regionu, představil včera na znojemské radnici hejtman kraje Michal Hašek společně se starostou Znojma Vlastimilem Gabrhelem a předsedou vinařského sdružení VOC Znojmo Františkem Koudelou. Novinka by podle hejtmana mohla fungovat nejpozději od letošního Znojemského historického vinobraní. Jde o zcela nový projekt. "Plánujeme v něm zkombinovat turistiku a cestovní ruch s podporou vinařství a vinohradnictví. Je symbolické, že tento projekt vzniká společně s místními vinaři přímo ve Znojmě, hlavním městě vína," uvedl hejtman Hašek.

Začátek i konec trasy Vinobusu je naplánovaný u Vlkovy věže ve Znojmě. "Trasu Vinobus projede čtyřikrát denně a bude mít celkem devatenáct zastávek. Do Vinobusu se vejde asi třicet turistů. Každou zastávku vybavíme informačním panelem, na kterém se lidé dozví, kam mohou zavítat. Informace budeme mít i na webových stránkách. Věříme, že lidé budou tento zajímavý projekt využívat. Očekáváme, že jim vinaři nabídnou atraktivní a kvalitní služby," přiblížil předseda VOC Znojmo František Koudela.

Myšlenka na zřízení Vinobusu vznikla mezi vinaři na Znojemsku už před šesti lety. "Intenzivně se však na ní pracuje až v posledním roce. Projekt má podpořit jak místní vinaře, tak cestovní ruch a nebude nikterak výdělečný," nastínil Koudela.

Okružní trasa Vinobusu by podle předsedy VOC Znojmo měla mít délku asi šedesát kilometrů. "Spojí centrum Znojma s okolními vinařskými obcemi," řekl Koudela.

Autoři projektu si slibují nejen více turistů a milovníků vína v regionu. "Přineseme širší nabídku otevřených sklepů, které nebývají běžně otevřené. Podpoříme tím i malé vinaře. Napojení budeme mít i na vinotéky a také například na cyklostrasy. Autobus bude mít navíc i nosič na jízdní kola, takže bude vstřícný cyklistům," doplnil.

Podle odborníka na cestovní ruch Lukáše Davida jde v případě novinky s názvem Vinobus o dobrý nápad. "Už před pěti lety jsem s ředitelem Znovínu Znojmo Pavlem Vajčnerem o této myšlence hovořil. Vím tedy, že tato myšlenka zde již existuje. Doufám, že se vše podaří zdárně dovést do praxe. Vše, co přispěje k propagaci Znojma a regionu, je dobře," reagoval David.

Jak dodal, je zde také další možnost spolupráce s Rakouskem. "Je fajn, že to zodpovědní lidé pochopili. Náš region je totiž dvojnásobně zajímavý díky Dolnímu Rakousku a regionu Weinviertel. Podnikatel musí stále hledět dopředu a já zde vidím další možnosti spolupráce i s rakouskými vinaři," naznačil Lukáš David.

Jak hejtman Hašek včera dodal, předloží krajské radě návrh na podporu této novinky. "Tedy peníze na pořízení a provoz Vinobusu. Nyní připravujeme memorandum, které bude definovat spolupráci kraje, města a VOC Znojmo a také Centrály cestovního ruchu jižní Moravy. Předpokládám, že půjde o víceletý projekt. Na Moravě se jedná o pilotní projekt a věřím, že se jím budou inspirovati jinde na Moravě," naznačil Hašek.

"Trasu Vinobus projede čtyřikrát denně a bude mít celkem devatenáct zastávek. Vejde se do něj asi třicet turistů." předseda VOC Znojmo Frant. Koudela

"Region je zajímavý i díky Rakousku a regionu Weinviertel. Je tu další možnost spolupráce." odborník na cestovní ruch L. David

Zdroj: Znojemský deník
Datum vydání: 4.3.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína