Biovíno se etabluje

Vývoj u biovína v posledních letech charakterizovaly prudké přírůstky. V současné době se tento sektor nachází ve fázi konsolidace.

Sklizeň vína v roce 2014 přináší převážně malá až střední množství, což stabilizuje situaci na trhu. Převládajícím tématem vinařské sezóny 2014 byla v Evropě voda. Zatímco na jaře jí byl nedostatek, pršelo v létě příliš moc. Biovinařům se s velkým úsilím podařilo udržet hrozny zdravé. Na podzim 2014 se vinobraní chýlí ke konci. Jako jediný region v tuto chvíli hlásí dobrou úrodu La Mancha ve středním Španělsku. Právě tam měli v loňském roce mimořádně velké výnosy. V přímém protikladu k tomu počítají téměř všechny evropské vinařské oblasti s podprůměrnou sklizní. Po rovněž malé úrodě loňského roku to nyní bude mít o to větší dopad. Přesto přese všechno je na trhu nadále malý prostor pro zvyšování cen.

Nabídka biovína je vždy závislá ještě na jednom podstatném faktoru, kterým je přechod na ekologické hospodaření. V období let 2007 až 2012 došlo k tak velkému posunu vpřed, že sklizená množství skoro nehrála roli. Francie v těchto pěti letech takřka ztrojnásobila plochu svých ekologických vinic, Španělsko ji dokonce zpětinásobilo a je od té doby evropskou jedničkou. Poptávka však nestačila úplně držet krok s tak razantním tempem, takže vznikl převis nabídky. Od té doby znatelně klesá počet přechodů na ekologické hospodaření. Ale případy návratu ke konvenčnímu hospodaření jsou také vzácné. I v tomto směru se trh konsoliduje.

Opačný trend se projevuje v Itálii, kde se po delší klidné fázi od roku 2012 zase rozšiřuje plocha biovinic. V roce 2013 vzrostla dokonce o 16 % na necelých 68.000 hektarů. Z toho je dobrá třetina ve fázi přechodu. Nejdynamičtější vývoj přitom probíhá na Sicílii a v Sardínii. V Rakousku se podíl ekologicky obhospodařovaných vinic zvýšil na 10,6 % a poprvé tak dosáhl dvouciferné míry. Zvyšující se podíl však zde, stejně jako v téměř všech ostatních zemích, není způsoben jen nárůstem ekologické produkce, ale také úbytkem celkové plochy vinic.

V Německu jde rozvoj ploch rychle kupředu. V roce 2013 překročil podíl biovinic hodnotu 7,5 %. To znamená, že se od roku 2007 více než zdvojnásobil. Na německém trhu se biovíno stále více etabluje. Počínaje ročníkem 2012 a zavedením nové směrnice EU platí biovíno také jako oficiální označení. Ve špičkovém segmentu jsou bioproducenti zastoupeni výrazně nadproporčně. Proto se ve specializovaném obchodě a lepší gastronomii biovína stala samozřejmostí. Ve Svazu německých producentů přívlastkových vín (Verband der deutschen Prädikatsweingüter – VDP), „elitním klubu“ německého vinařství, má již více než 25 % členů biocertifikaci. Na druhé straně vznikl v diskontním obchodě segment biovína na nízké cenové úrovni. Nosným pilířem odbytu je ale nadále obchod s biopotravinami, který dále roste. Zákazník se tam často setkává s atraktivně prezentovanými víny, jejichž sortiment je pozoruhodně široký a hluboký. Velký prostor zde zaujímají vína střední cenové kategorie (5-10 €). Právě tato nabídka je pro milovníky vína zvlášť zajímavá a většinou přesvědčí také velmi dobrým poměrem mezi cenou a kvalitou.

Zdroj: http://www.agris.cz
Datum vydání: 16.2.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína