Víno bude jedna báseň

Mělničtí vinaři si loňskou sezonu pochvalují. Těší je množství i kvalita sklizně

MĚLNÍK /Zatímco moravští vinaři přišli v loňském roce kvůli deštivému konci léta o třetinu úrody, ti mělničtí si na sezonu roku 2014 nemohou stěžovat. Jsou spokojení s kvalitou i množstvím vína.

"V našem případě nebyla loňská sezona tak katastrofální jako na Moravě, kde někteří vinaři brečeli, protože přišli o většinu úrody. Naše ztráty u některých odrůd odhaduji maximálně na dvacet procent," říká Robert Žára, sklepmistr Vinařství Bettina Lobkowicz, které je se svými 50 hektary v Mělníku největší. Oproti posledním čtyřem sezonám jsou na tom mělničtí vinaři s množstvím sklizených hroznů dokonce lépe. "V letech 2010 až 2012 jsme nesklidili téměř nic. Ten první rok nám úrodu zničily kroupy a následující dva roky přišly jarní mrazy," vzpomíná Žára.

Výnos oproti sezoně 2013 je prý o trochu lepší, a co se týče kvality, dosáhli chutě hodné nápoje bohů.

"Hrozny nám krásně vyzrály a získaly vyšší cukernatost a vyrovnané kyseliny. Za rok 2014 proto máme připravena hned tři vína se zbytkovým cukrem," popisuje Žára.

Loňskou úrodu si pochvaluje i sklepmistr Školního statku Mělník Vojtěch Kušina.

"Oproti roku 2013 byla naše úroda o třicet až čtyřicet procent vyšší. A zatímco v roce 2013 byly všechny odrůdy výrazně kyselejší, tentokrát je celková harmonie velmi příjemná. Vína jsou taková typicky odrůdová a aromatická," rozplývá se Kušina.

Loňská vína teď již v podstatě čekají jen na vyzrání a vinaři se připravují na další sezonu, která zatím není úplně optimální. Chtěli by chladnější zimu, aby vymrzly hniloby, plísně a jiní škůdci.

Mutace - 5plus2 - Mělnicko

Zdroj: 5plus2
Datum vydání: 23.1.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína