Chci zachovat tradiční metody výroby vína

Třiapadesátiletý vinař z Blatnice pod Svatým Antonínkem Pavel Hruška pěstuje celkem sedm hektarů vinic, které se rozprostírají na svazích Bílých Karpat. Říká

Blatnice pod Svatým Antonínkem – Převážně přívlastková vína s důrazem na zachování chuťových vlastností jednotlivých odrůd vyrábí vinařství Pavla Hrušky z Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Třiapadesátiletý vinař obhospodařuje celkem sedm hektarů vinic na jižních a jihovýchodních svazích posledních výběžků Bílých Karpat. Vroce 1991 založil malé rodinné vinařství a tím oficiálně navázal na dlouholetou rodinnou tradici, jejíž počátek spadá do 18. století.

- Na co se při své práci zaměřujete?

Už třiadvacet let postupně vysazuji nové vinice a pořizuji nové technologie na zpracování hroznů a následnou výrobu vína. Zpracovávám kompletně celou produkci našich vinic šetrným způsobem a s osobním přístupem s využitím největšího potenciálu zralosti hroznů, aby si vína ponechala svůj charakter daný naší oblastí. Samozřejmě nedělám všechno sám. Pomáhá mi celá rodina včetně mých rodičů a jedna ze tří dcer, která se statečně vydala v mých šlépějích a tím se připravuje na pokračování v tradici vinařství v naší rodině.

- Jak a díky komu jste se k vinařství dostal?

Už jako malý kluk, když jsem musel chodit pomáhat svým rodičům do vinohradu. Následně jsem se zapojoval i do výroby vína, při níž jsem především od svého otce Stanislava Hrušky pochytil nejvíce rad a zkušeností. On mi také umožnil, abych pokračoval a vystavěl rodinné vinařství do dnešní podoby.

- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Kvalitní a zdravé hrozny, šetrná technologie při zpracování a stálý dohled při kvašení a následném školení mladých vín. Tím mám na mysli nasbírané zkušenosti za dlouhá léta praxe ve vinařství. Důležitým prvkem jsou také klimatické podmínky u daného ročníku. Když to zkrátím, tak jsou to léta dřiny a odříkání.

- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

V prvním případě je to poctivá práce, správně se rozhodnout a nic neodkládat.

- Je možné charakterizovat vína z okolí Blatnice? Jak?

Nejlépe poznáte charakter našich vín, když si společně posedíme u skleničky a něco okoštujeme. A teď trochu vážně. Blatnice jako okrajová vinařská oblast je specifická vyšší kyselinkou a chuťovými vlastnostmi dané půdním podložím vinic.

- Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Mnohdy musím přechutnat několik výrobních partií bílých, růžových i červených vín a pak na tuto otázku většinou odpovídám, že už žádné (smích). Z bílých mám nejraději vína typu Ryzlinku rýnského a rulandských. Zrovna tyto nejlépe charakterizují naši oblast. A z červených Modrý Portugal nebo cabernet, ale hodně záleží na momentální náladě.

- Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Je pravda, že trendem dnešní doby je skloubení dobrého vína s dobrým jídlem. Vinařství je časově velmi náročné povolání, proto pokud si najdu čas, tak si rád dám přírodní steak z červeného masa, lehce propečený, a k němu sametově tříslovitý Cabernet Sauvignon v pozdním sběru.

- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Na nejhorší chvíle s vínem hodně rychle zapomínám, protože k němu nepatří, ale mnohdy jsou jeho součástí. Abych ale něco uvedl, stále více zatěžující byrokratická administrativa (tabulky, hlášení). Za nejkrásnější chvíle naopak považuji každé příjemné setkání u vína s lidmi, kteří dovedou ocenit výsledky práce vinaře.

- Co říkáte na problematiku dovozu levných vín ze zahraničí?

Je to otázka pro velkou skupinu spotřebitelů vín, kteří se dobrovolně rozhodnou konzumovat vína těchto kvalit. Veškeré kroky, které vedou k řešení této problematiky, způsobují problémy i poctivým vinařům.

- Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Mojí motivací je dále rozvíjet své vinařství a vychovat si další generaci pokračovatelů výroby ještě lepších vín, než mám já.

- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?

Samozřejmě upřednostňuji tradiční odrůdy a jejich zpracování, to znamená postaru. Mým mottem je zachování tradičních metod výroby vína bez použití nových enologických chemických přípravků. Mošt nechávám kvasit zásadně kvasinkami, které si hrozen přinese z vinice, abych zachoval chuťový charakter svých vín. Zvědavost a získání nových poznatků mě neustále lákají nahlédnout i do oblasti nových rezistentních odrůd, které také začínám pěstovat.

- Mají klasické sudy ve vinařském vybavení ještě místo?

Ano, mají. Dřevěný sud patří neodmyslitelně k vínu. Moderní technologie trošičku sudy vytláčí do ústraní, já sám je používám při ukončování fermentace pro ležení a zrání vína. Nově se zabývám také zráním vína v barrique sudech.

- Jaký máte názor na biovína?

Rád ochutnám každé víno. K něčemu se přikláním kladně, k jinému záporně.

---

tip vinaře Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2011, barrique a víno intenzivní červené barvy, extraktivní, sametově tříslovité, plné výrazné odrůdové chuti připomínající kombinaci ostružin a černého rybízu s lehkým připáleným nádechem vanilky a čokolády. Pavel Hruška

Zdroj: Hodonínský deník
Datum vydání: 2.12.2014

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína