Juniorům kralovaly znojemské studentky

O titulu Junior Sommelier Moravy, o který bojovali studenti, pracovníci v gastronomii a sommelieři do 21 let již podruhé, je rozhodnuto. Celkem o tento prestižní titul soutěžilo 18 soutěžících z osmi středních a vysokých škol a vinařství.

Finále soutěže, zaměřené na dovednosti a znalosti o vínech z Moravy a Čech, se konalo ve středu 19. listopadu v prostorách Louckého kláštera ve Znojmě, tedy v jednom z nejvýznamnějších vinařských center jižní Moravy. Vítězkou se stala Erika Juránková, která nedávno vybojovala i titul mistryně České republiky v soutěži Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR. Podrobnější výsledky přinášíme níže. Součástí soutěže byly odborné přednášky nejen pro soutěžící a jejich pedagogický doprovod, ale také pro širokou veřejnost. Hostem finále soutěže „Sommelier Moravy" byl hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek, který v závěru soutěž předal ceny všem finalistům.

Soutěž mladých sommelierů o titul Junior Sommelier Moravy (kategorie junior do 21 let) je zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii, konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech.

Podle výzkumu České centrály cestovního ruchu – agentury CzechTourism je nekvalitní personál jedním z nejslabších článků tuzemské gastronomie. Lidé pracující v gastronomických zařízeních jsou velmi málo obeznámeni s víny obecně a leckdy už vůbec ne s tím, jak by se měla prezentovat a podávat. Není výjimkou, že jsou vína skladována a vystavována v nevyhovujících podmínkách a jsou podávána v nevhodném skle a při nevyhovujících teplotách.

„Často se setkáváme s tím, že personál zná mnohá vína z různých koutů světa, ale o vínech z Moravy a Čech neví téměř nic. Naše gastronomie ale potřebuje právě výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti. Proto je tato soutěž zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii," říká František Koudela, ředitel soutěže. „Vztah k tuzemským vínům a zdravý patriotismus je nutné začít budovat co možná nejdříve, proto je tato soutěž určena pro začínající a mladé adepty oboru sommerlierství," dodává Koudela.

Samotná soutěž byla rozdělena na dvě části – písemnou a praktickou. Každý soutěžící se nejprve zúčastnil odborného písemného testu, ve kterém bylo z padesáti otázek pět otázek v anglickém jazyce. Test byl zaměřen na všeobecné otázky týkající se vinařství a vinohradnictví Moravy, na gastronomii a na sommelierství všeobecně.

V semifinále soutěže se praktická část skládala ze dvou úkolů. V degustaci čtyř anonymních vzorků museli soutěžící vína senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník, zbytkový cukr a případně přívlastek. Druhým úkolem byla dekantace, tedy servis červeného vína. Porota hodnotila přípravu pracoviště, techniku servisu, vystupování sommeliera i komunikaci s hostem.

Do finále soutěže postoupili čtyři nejlepší. Na ně čekaly čtyři úkoly: doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, slepá degustace, servis sektu a představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí, kterou si soutěžící vylosoval. Výherce soutěže obdržel putovní pohár a titul „Sommelier Moravy".

Výsledky soutěže:

1. místo Juránková Erika, 4. ročník Hotelnictví, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o.
2. místo Stuchlíková Michaela, 3. ročník Hotelnictví, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o.
3. místo Čížek Tomáš, Sekt Jan Petrák
4. místo Hlaváčková Romana, 3. ročník Hotelnictví, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o.

Hodnotící odborná porota

Ivo Dvořák viceprezident AS ČR
Iva Kovaříková vydavatelka časopisu Sommelier
Libor Nazarčuk viceprezident AS ČR
Martin Marian ředitel a majitel hotelu Galant a hotelu Regina
Martin Pastyřík prezident AS ČR
Michal Šetka šéfredaktor Wine & Degustation

Během soutěže se konaly také čtyři zajímavé přednášky, kterých se účastnili nejen odborníci, ale také laická veřejnost. Vyslechli přednášky odborníků o vínech s označením VOC, přednášku o úrovni personálu ve službách i o Asociaci sommerlierů ČR.

Další informace:

Garant soutěže, hlavní organizátor
- Asociace sommelierů České republiky

Partner, spoluorganizátor
- VOC Znojmo, z.s.

Za podpory:
- Vinařský fond ČR
- Město Znojmo

Mediální partneři:
- Časopis Sommelier
- Časopis Wine & Degustation

Partneři soutěže:
- Svaz vinařů ČR
- VOC Mikulov
- VOC Modré Hory
- VOC Pálava
- VOC Znojmo
- Národní vinařské centrum
- Salon vín ČR
- Hotel Galant, Mikulov
- Hotel Regina, Praha
- Penzion Krásný sklep, Nový Šaldorf
- Pulltex

Tisková zpráva. Další informace:

Mgr. František Koudela, Ředitel soutěže
e-mail: reditel@sommeliermoravy.cz
www.sommeliermoravy.cz
tel.: 737 815 402

Soubory ke stažení

Tisková zpráva (pdf)
pdf, 267724

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína