Ekologické pěstování vína

Zuzana NEUVIRTOVÁ, moderátorka:

Počet vinařů, kteří pěstují hrozny ekologickým způsobem, se na jižní Moravě za posledních pět let zdvojnásobil. Celkově teď vinohradníci bez chemie hospodaří na 7 procentech všech moravských vinic. Používají přírodní postřiky, přirozené predátory proti škůdcům a rostlinné hnojivo.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka:

Místo chemických zabijáků plísně fenykl, pomerančová kůra a další přísady, které by člověk hledal spíš v kuchyni hospodyněk než na vinici. S jejich pomocí letos ekologicky hospodařilo už 107 moravských vinařů, 2krát víc než před 5 lety.

Stanislav MÁLEK, vinohradník:

Proti plísni šedé je to prášek do pečiva, bikarbonát sodný nebo draselný, no, a proti peronospoře jsou to různé výtažky z mořských řas.

Zuzana NEUVIRTOVÁ, moderátorka:

A bez chemie se ekologičtí vinaři vyrovnávají i se škodlivými housenkami obalečů, třeba tento malý drátek napuštěný feromony zabraňuje jejich množení.

Michal MLEJNEK, vinař, Popice:

My jsme přesvědčeni, že touto cestou dokážeme získat vyšší kvalitu hroznů a ta je pro nás klíčová.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka:

Letošní úroda hroznů už je sklizená, vinaři ale pomalu připravují půdu ve vinohradu na další rok.

Petr MARCÍNČÁK, vinař, Novosedly:

Už připravujeme příští ročník, další sklizeň, a tady máme zasetu vikev a žito, jako zelené hnojení.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka:

Podle Tomáše Richtera ze svazu ekovín budou zřejmě počty ekologicky hospodařících vinařů v dalších letech narůstat a nejen proto, že značka bio je mezi lidmi stále populární.

Tomáš RICHTER, Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína:

I proto, že tomu systému uvěřili a vidí klady, které ten systém přináší nejenom kvalitě vína, ale i životnímu prostředí.

Barbora MĚCHUROVÁ, redaktorka:

Podobně jako v jiných vinařstvích i v těch ekologických se teď připravují na zítřejší otevření prvních lahví svatomartinského vína. Podíl ekologických svatomartinských vín bude letos 16 procent z celkového množství. Barbora Měchurová, Česká televize.

Zdroj: ČT 1
Datum vydání: 10.11.2014
Moderátor: Zuzana NEUVIRTOVÁ
Relace: Události v regionech - Brno

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína